Piruileva Alf on hauska kyynikko

Moninaisesti vanhojen, mutta sekä aina tuoreina säilyneiden että jopa ikuisesti kestävien tv-sarjojen uusinnat ovat tarpeellisia. Muun muassa iloitsin, kun Villi Pohjola -sarja (Northern Exposure) teki taannoin paluun. Alaskalaisen Cicely-kaupungin ihmiset ovat sympaattisia. Etenkin olen ollut kiinnostunut siitä, miten Joelin ( Rob Morrow) ja Maggien ( Janine Turner) keskinäiset kemiat alkavat synkata, tai sitten eivät.

Tänäinen riemunaihe on sarjan Alf (Alien Life Form) tulemus. Hänen ( Paul Fusco Alfin äänenä) avaruusaluksensa putoaa Riversidessa sijaitsevan keskiluokkaisen Tannerin perheen autotallin katolle. Kömpelön, ihmis- saatika eläinkuntaan määrittelemättömän olennon teräviä mielipiteitä kuultiin ja nähtiin ensikerran MTV:llä 1980-luvun lopussa ja sittemmin Kolmoskanavalla. Uusintana sarja esitettiin MTV3:lla 1996-97. Toinen uusintakausi käynnistyy tänään.

Sarja valmistui alunperin NBC-yhtiön tuotantona vuosina 1986-90 puolituntisina jaksoina. Niitä tehtiin kaikkiaan 102. Toivottavasti MTV3:lla on malttia näyttää kaikki osat, sillä Suomessakin on jo ikäluokkia, jotka eivät ole tienneet Alfista mitään. Hänestä joko pitää tai ei pidä. Huumorin perustana on Alfin pirullisuus, mutta ennen kaikkea hauskuus ja kyynisyys meitä Maan asukkaita kohtaan, naurettavuutemme. Alfin kotiplaneetalla Melmacissa asiat ovat toisin. Siellä hänen nimensäkin on Gordon Shumway.

Niin Alfilla kuin Tannereillakin on salattavassa tilanteessa kestämistä. Etenkin isä Willie ( Max Wright) ja raskaana oleva äiti Kate ( Anne Schedeen) ovat vastustavalla kannalla, kun taas lapset Lynn ( Andrea Elson) ja Brian ( Benji Gregory) eivät luopuisi muutoksesta. Vihaisin saattaa olla Lucky-kissa, jonka Alf haluaa syödä heti kättelyssä. Myös Tannerien lähisuvussa ja naapureissa on sietämistä, koska Alfia on alati piiloteltava.

Kaikkea muuta kuin ulkonaisesti kauniissa, Melmac-planeetalta vahingossa saapuneessa karvaisessa Alfissa on kummallista vetovoimaisuutta, jopa rakastettavuutta. Tannerin perusperheen normaalielämän sekoittava Alf on ovela ja hyväntahtoinen kuin kala kuivalla maalla lähiön lämmössä, mutta hänen olemuksessaan on myös vastenmielisyyttä. Sarja ei ole sitcom-peruskamaa, kuten eräässä lehdessä väitetään. Alf on vastustamaton veijari. Hän on ollut pienoiskoossa hallussani jo kauan. Valitettavasti puhumattomana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.