Pitikö lompakko varastaa, että rahat riittäisivät lipun ostoon?

Etelä-Afrikassa pelatusta MM-kisojen esiturnauksesta Confederations cupista kaikui ikäviä ulkourheilullisia uutisia. Joukkueita ryöstetään, pelaajat käyttävät prostituutioiden palveluja ja katsomot ammottavat tyhjyyttään itse otteluissa.

Onko kyse kuitenkaan oikeista uutisista? Egyptin pelaajat käyttävät prostituoituja luksushotellissaan viikonlopun alla voitettuaan juuri Italian. Ei kuulosta mahdottomalta. Sana vastaan sana -taistelussa selvitellään nyt, vietiinkö rahat vai maksettiinko niillä palveluista. Voi olla, että juhlahumuun hukkuneet egyptiläiset vain unohtivat ostaneensa kalliita palveluita läpi yön ja kokivat tulleensa ryöstetyksi.

BRASILIAN JOUKKUE väitti tulleensa ryöstetyksi, kun hotellihuoneesta oli hävinnyt takki lompakkoineen. Ikävää toki, mutta jos miljönääriltä viedään lompakko maassa, jossa miljoonat taistelevat toimeentulostaan, voi rahan ajatella myös löytäneen paremman kodin.

Minut ryöstettiin Latviassa puukko kurkulla. Asiaa oli helpompi käsitellä, koska olin tietoinen Latviaa riivaavasta köyhyydestä ja nuorison työttömyydestä. Ei ole oikein ryöstää, mutta jos niin käy, katson mielelläni suurempaa kuvaa, jonka kautta saatan nähdä myös jonkun toisen epätoivoisen tarpeen rahalleni.

Kiitos myös brittituristeille, joiden hurmaava käytös on jättänyt latvialaisnuorisolle vahvan asenteen kaikkia englantia puhuvia turisteja kohtaan.

Brassilompakon häviäminen kuitenkin ihmetyttää. Eikö hotellihuoneissa ole usein pikkukassakaappeja, johon lompakon voi tyrkätä safarille lähtiessä, jos sitä ei mukaan halua ottaa? Ainakin minut on opetettu varovaiseksi vieraisiin paikkoihin mennessä, vaikka Latviassa ryöstivätkin.

EHKÄ LOMPAKKO vietiin siksi, että se oli kyseisen konnan ainoa keino päästä katsomaan taalatähtien juoksevan pallon perässä. Yli 20 euroon hinnoitellut liput ovat utopiaa monille paikallisille. He varmasti rakastavat jalkapalloa, mutta kuukauden käyttörahan sijoittaminen yhteen ottelulippuun on monelle liian kova hinta.

Fifa rupesi hätäpäissään jakamaan ilmaisia lippuja. Ainakin ennen ensi vuoden MM-kisoja saattaisi olla järkevää tarkistaa hintatasoa. Osa paikallisista varmasti omaa pätäkkää lippuihin, mutta Etelä-Afrikan kansan syvien rivien viihdettä jalkapallo ei näillä lipun hinnoilla ole.

ETELÄ-AFRIKKA MM-kisojen isäntämaana tarjoaa samanlaisen dilemman kuin Kiina olympiaisäntänä. Kun maailman huomio keskittyy lukuisten inhimillisten ongelmien kanssa painivaan valtioon, lakaistaanko ongelmat vain propagandahengessä maton alle vai tapahtuuko todellista muutosta?

Etelä-Afrikassa rehottaa myös aito, väkivaltainen rikollisuus. Vuosituhannen alussa maa oli toisena murhissa per henkilö ja ykkösenä raiskauksissa ja pahoinpitelyissä. Osa maasta, etenkin slummiutuneet kyläyhteisöt elävät vielä viidakonlain hengessä. Pitäisikö sen näkyä ensi kesän MM-kisoissa vai ei?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.