Playoff-pelaaja

Rallitoimittajia ympäri maailman kokoontui tiistaina Laajavuoreen saunomaan.

Ja siellä missä on saunovia toimittajia, on myös itsevarmoja näkemyksiä. Kuten nyt vaikkapa Sebastien Loebin menestysmahdollisuuksista Suomen MM-rallissa.

- Ei edes yritä voittaa. Varmistelee asemaansa MM-sarjassa.

- Ei pärjännyt viime vuonnakaan. Eikä vanheneminen tee ainakaan nopeammaksi.

- Yksi voitto Jyväskylässä riittää. Ei ole enää valmis ottamaan samanlaisia riskejä.

Eikä Loeb tuntunut itse tekevän mitään oikaistakseen noita näkemyksiä. Hän puheli ympäripyöreää "katsotaan nyt" -lätinää omasta strategiastaan ja muistutteli välillä MM-sarjan kokonaistilanteen merkityksestä.

Mieleeni on myös piirtynyt haastatteluhetki Kuhmoisten testeissä heinäkuun alkupuolelta. Kun Loebilta kysyttiin, mitkä asiat ovat hänen etujaan Jyväskylän MM-rallissa, herkesi suurmestari nauramaan.

- Minun etujani? Suomessa? Ei sellaisia ole.

SITTEN TULEE kisaviikonloppu.

Loeb ei näytäkään varmistelevan turhia, vaan porhaltaa rallin kärjessä. Kilpakumppanit taktikoivat mestarin aura-autoksi niin perjantaille kuin lauantaillekin, mutta Citroen-kuskin vauhti ei hyydy.

Toki Loeb yrittää itsekin välttää ykkösautona ajamista ja ottaa tahallaan aikasakon lauantain päätöspätkällä. Kikkailu ei tehoa, mutta eipä ranskalaisen kisa siihen kaadu.

Hän vetää uuden ässän hihastaan. Ja jos tahallinen aikasakko vaikuttaa melkeinpä epäurheilijamaiselta käytökseltä, on miehen seuraava temppu parasta mahdollista mainosta autourheilulle.

Se temppu on käsittämätön vauhti.

Loeb höyryää rallin ratkaisun lauantain avauspätkillä. Hän tuntee aamukasteen olevan puolellaan ja antaa mennä. Aina omien tuntemustensa mukaisesti autoa käskyttävä mestari aistii tilaisuutensa koittaneen.

Ja silloin, kun Loeb ajaa sekä hyvällä fiiliksellä että täysillä puristaen, hän ajaa paremmin kuin kukaan muu maailmassa.

- Ajoin täydellisesti, ranskalainen huokaisee päivähuollossa.

Se on paljon sanottu yleensä niin itsekriittiseltä suurmestarilta.

LOEBIN YLIVOIMAA on vuosien varrella perusteltu jos jonkinlaisesta näkökulmasta.

Tässä taas yksi.

Loeb on playoff-pelaaja. Hän on parhaimmillaan silloin, kun sitä vaaditaan. Mitä kovempi paikka, sitä nopeampi Loeb. Sen ovat muut rallikuskit saaneet huomata.

Loeb on kuin nälkäinen maalintekijä, joka laukoo pienestäkin kulmasta heti, kun huomaa tilaisuutensa koittaneen. Hän on kuin kylmähermoisin tenniksen pelaaja, joka ei jätä koskaan ottelupalloa hyödyntämättä.

Loeb saattaa hyvinkin olla puuduttavan tasainen, virheetön tai säntillinen. Hän voi olla menettänyt osan motivaatiostaan. Hän on myös hallinnut rallin MM-sarjaa osittain sen urheilullisen alennustilan vuoksi.

Mutta Loebin kilpailijan ominaisuuksia ei yksinkertaisesti voi olla ihailematta. Ei ainakaan tämän viikonlopun jälkeen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.