Poliisi pukeutuu Pradaan

Katsoin kerran Elementarya, suomalaisittain Holmes NYC:tä, ja ihastuin Watsonin päällä olleeseen pitkään paitaan. Se oli ihana ja koska se näytti melko arkiselta, arvelin, ettei se nyt ihan maltaita voi maksaa. Etsin paidan netistä sarjan tietojen perusteella ja muutamalla avainsanalla tyyliin ”Lucy Liu” ja ”white t-shirt”. Ja sieltähän se löytyi. Hintaa paidalla oli muistaakseni 600 euroa. Ihmekkös se olikin niin halvan näköinen...

Samaan hintatotuuteen olen törmännyt myös muun muassa True Blood-sarjan kohdalla. Se aivan ihana nahkatakki ei ollut minun kukkarolleni tarkoitettu, eikä Bonesissakaan vilahtanut paita päätynyt vaatekaappiini. Sinkkuelämän vaatteet olen ymmärtänyt jättää googlettamatta.

2000-luvun amerikkalaisissa televisiosarjoissa tuntuu olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että hahmot on puettu merkkivaatteisiin. En tiedä onko tämä varsinaisesti tuotesijoittelua vai onko kyse jostain muusta. Maksoiko esimerkiksi Manolo Blahnik Sinkkuelämän tuotannolle siitä, että sen kengät olivat sarjassa toistuvasti esillä. Todennäköisesti ei maksanut, mutta antoi ehkä kenkiä tuotannon käyttöön, joka toisaalta on ihan samalla tapaa tuotesijoittelua, vaikkei raha liikukaan.

Jos olisin taipuvainen salaliittoteorioihin, voisin ajatella, että kaiken takana on valtio. Pukemalla esimerkiksi televisiossa näkyvän poliisin ja toimittajan ökykalliisiin vaatteisiin, se antaa viestin, että Yhdysvalloissa menee hyvin. Että siellä palkat ovat vähän eri tasoa kuin meillä täällä pohjolassa. Totuus on kuitenkin toisenlainen, sillä paikallisista moni vääntää useampaa työtä taatakseen perheensä toimeentulon.

Koin muodillisen tähtihetkeni kotisohvalla realitysarja Lätkävaimojen parissa. Yhden jääkiekkoilijan rouvalla oli päällään samanlainen villatakki, jonka olin itse ostanut taannoin jenkkimatkallani. Minä maksoin tarjouslaariin päätyneestä vaatteesta muistaakseni 30 euroa. Lähtöhinta taisi olla satasen pintaan. Luulen kuitenkin lätkämimmin pukeneen moisen päälleen näyttääkseen, että sikarikkaatkin voivat olla ihan niin kuin me muutkin...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.