Poliisilla vaarallinen lamautin

Brittiläinen Guardian-lehti kokoaa pysäyttävää listaa poliisin voimakäytön takia kuolleista amerikkalaisista. Satoja ihmisiä menehtyy joka vuosi poliisin luoteihin, mutta yllättävän moni kuolemista on seurausta Taser-etälamauttimen käytöstä.

Etälamautin perustuu kahteen langan päässä olevaan metallinuoleen. Lamautin lähettää uhriin 50 000 voltin sähköiskun. Se puolestaan katkaisee ihmisen hermoston ja lihaksiston välisen yhteyden, ja ihminen menettää hetkeksi liikehallinnan. Käytännössä ihminen lysähtää paikalleen.

Voimakas sähköisku on kivulias. YK ja ihmisoikeusjärjestöt pitävätkin nykyisin Taseria kidutusvälineenä. Sellaisena sitä on myös käytetty maailmalla.

The Counted -listaus löytyy Guardianin verkkosivulta ja sitä pidetään reaaliaikaisesti yllä. Tämän viikon perjantaihin mennessä Yhdysvalloissa oli kuollut poliisin tappamana 473 ihmistä.

Guardianin listauksen yksi ensimmäisistä uutisista oli, että Yhdysvaltojen poliisi ei suinkaan käytä väkivaltaa vain mustia tai värillisiä kohtaan. Perjantain tilanteen mukaan tapetuista 238 oli valkoisia, 136 mustia ja 69 latinoja.

Toukokuussa poliisin tappamaksi tuli Yhdysvalloissa 83 ihmistä. Suurin osa heistä kuoli poliisin luotiin tai luoteihin. Mutta myös etälamautin on yllättävän tappava. Viisi uhria kuoli etälamauttimen takia. Yleensä kuolinsyynä oli sydänkohtaus.

Suomessa poliisilla on 660 etälamautinta. Laite laukaistaan ihmistä kohti 200–300 kertaa vuodessa. Suomessa on lamauttimen sähköiskun takia kuollut yksi ihminen. Tapausta ei ole virallisesti kirjattu Taserin aiheuttamaksi, mutta syy-yhteys on ilmeinen. 30-vuotista nuorta miestä ammuttiin etälamauttimella putkassa kahdeksan kertaa Vantaalla 2012. Hänellä oli ollut sydänvika.

Etälamauttimen käytöstä on myös muita kyseenalaisia tapauksia. Miksi poliisi ampui sähköshokkia vain 14-vuotiaaseen poikaan Miehikkälässä? Jyväskylässä poliisi lamautti kerrostalon rappukäytävässä pakenevan nuoren naisen. Nainen kaatui ja sai aivovamman. Tässä tapauksessa poliisi tuomittiin lamauttimen asiattomasta käytöstä.

Etälamauttimella on poliisin virallisten perustelujen mukaan paljon hyviä puolia. Tärkein on se, että se vähentää tuliaseen käyttöä. Ja näin myös pienentää kohteen vammoja ja yleisiäkin riskejä.

Poliisin luoteihin on Suomessa kuollut kolme ihmistä sitten vuoden 2003. Enemmän tai vähemmän vammautuneita on parikymmentä.

Tuliaseen käyttöä seurataan poliisissa. Käyttö johtaa ainakin sisäiseen jälkitutkintaan.

Etälamautin on puolestaan seurantakatveessa. Sen käytöstä ei tehdä joka kerta ulkopuolista riippumatonta selvitystä. Poliisin valvontaa olisikin kehitettävä niin, että etälamauttimen käyttö johtaisi aina ulkopuoliseen tutkintaan. Vain niin lamauttimen käyttö pysyy vastuuntuntoisena. Myös laitteen aiheuttamat vammat ja kuolemat minimoituvat.

Etälamautin ei ole vaaraton, joten sellaisen käyttö ei voi olla sääntelemätöntä kuin se nyt on. Lamauttimen käyttökynnys pitää saada nousemaan, jotta emme joudu todistamaan kovin pienestä alkutilanteesta seuranneita kuolemia ja vammautumisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.