Poliittisten ajatusten tippaleipä

Anita Kärki

Vappuaamuna moni pyrkii kuulemaan toreille ja turuille poliittisia vappupuheita. Jos syystä tai toisesta vappupuhe jää kuulematta, tunnelmaan pääsee myös Sami Hantulan Eläköön demokratia -kirjasen parissa. Sen alaotsikko lupaa kirjan sisältävän Muistinmenetyksiä, muunneltuja totuuksia ja muita poliittisia päästöjä. Kyseessä on valittu kokoelma poliitikkojen sutkauksia. Seuraavat kursiivilla merkityt lainaukset ovat Hantulan kirjasta.

JOS VAPPUPUHEIDEN äärelle pääseminen vaatii monelta kuulijalta ponnisteluja, edellyttää se uhrauksia myös puhujilta.

Pahimmillaan lähden vappuna aikaisin liikkeelle, seison jossain urheilukentällä, jossa puhaltaa jäätävä viima, ja koetan saada puheen loppuun ennen kuin leukaperät kohmettuvat (Erkki Tuomioja, sd).

Tunnelmaa nostattava puhe lämmittää kuitenkin aina.

Epäile ja urki, kysele ja kyttää. Tämä laki tavan kansan markkinavoimien rattaan alle lyttää. Pois alta kansanvalta, porvari porhaltaa oikealta (Merja Kyllösen, vas., kommentti Lex Nokiasta).

OPISKELIJOIDEN on hyvä pitää mielessä, että kouluja käymällä ajatukset soljuvat vappunakin kirkkaasti ja mutkittelematta, vaikka olisi syönyt liian monta tippaleipää.

Opiskelu on auttanut minua näkemään asioita monelta kantilta. Ajatus kulkee kuin tippaleipä. En voi tyrkyttää omia moraaliarvojani muille ( Tanja Karpela, kesk.).

Tosin kaikki eivät pysty saavuttamaan yhtä seesteistä mielenrauhaa, vaan kaipaavat elämäänsä aina lisää haasteita.

Haluan koetella omia rajojani ja joitakin hulluuden rajoja onkin vielä kokeilematta ( Ilkka Kanerva, kok.).

Tällöin tosin kannattaa varautua monenlaisiin hankaluuksiin.

Joudun olemaan joka päivä eri mieltä itseni kanssa (Mauri Pekkarinen, kesk.).

Vastaanvanlainen ristiriitainen ja epäselvä olotila voi juuri tänään olla monelle tuttu. Hämmentävän olon syynä saattaa olla vieraassa ympäristössä koettu yllättävä tapahtumasarja.

En olisi koskaan kuvitellut, että hotellihuoneessa voisi eksyä, mutta niin minulle kävi, kun yön pimeydessä pistäydyin toiletissa (Osmo Soininvaara, vihr.).

Huomasin vasta käytävällä, että eihän tämä vessa ollutkaan (Raimo Vistbacka, ps., erehdyttyään alasti hotellin käytävälle).

Siellä sattui olemaan ongelma. Piti vaihtaa hissiä, ja toinen hissi oli epäkunnossa. Jouduin laskeutumaan portaita, jotka johtivat parkkihalliin (Vistbacka selitti nakuna harhailuaan parkkihallissa).

MIKÄLI edellisiltana tuli sählättyä pahemman kerran, kannattaa puolison kiusallisiin kysymyksiin ottaa parisuhdeasiantaidoistaan tunnetun Matti Vanhasen, kesk., taktiikka.

Joskus pitää vähän taiteilla sanojen kanssa. Jos ei pysty vastaamaan, pitää olla vastaavinaan (Vanhanen).

Jos puoliso yhä vain on jämynä ja jatkaa äkeilyään, on vaihdettava tyyliä.

Minä puhun totta. Kaikkea ei voi aina muistaa. Ja jos en muista, sanon, etten muista (Vanhanen).

anita.karki@keskisuomalainen.fi

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.