Polkupyörä suoraan Tiibetistä

Tiibetiläisen filosofian mukaan karmea kohtalon isku voikin olla pitkän onnen alku. Kun tarkemmin miettii mennyttä, vuoristokansa taitaa olla oikeassa.

Tuorein esimerkki on viime viikolta. Silloin tapahtui se, minkä olin jo pitkään arvannut tulevaksi, kaaduin pyörällä. Valkoinen ratsuni väsyi kesken ajon ja kirjaimellisesti heitti minut selästään.

Koska urheilullisen vaikutelman vuoksi olin vaihtanut pyörään lukkopolkimet, en ehtinyt vauhdin yllättäen ylämäessä hiipuessa hypätä selästä vaan kellahdin tien oheen pyörän kanssa suorana kuin patsas. Kengät irtosivat pyörästä vasta maakosketuksessa.

Myöhemmin selvisi, että voimansiirto katosi yhdessä polkaisussa, koska keskiön rummussa oleva vaihteiden ynnä muiden toimintojen hermokeskus hajosi. Tuotakin kohtaa pyörässä olisi pitänyt huoltaa eikä vain ketjuja rasvailla.

Ihmeellistä oli, ettei kaatumiskohdassa ollut yhtään koirankakkaläjää. Kun lähes 164 senttiä pituutta ja hieman vähemmän leveyttä lätkähtää pientareeseen asutusalueella, pitäisi alle jäädä ainakin yksi pötkylä. Kahden päivän päästä osumakohdassa olikin noin kiloinen jötkäle, mutta tapahtumapäivänä vain voikukka.

Ennen pyöräkauppaan menoa kartoitin toiveeni paperille. Noin kymmenen vaihdetta, pysty ajoasento, kiinteä valaisin, pirikello, valkoinen, kevyt polkea, jalkajarrut, lokasuoja, tarakka, ei hajoavaa rumpua ja haravakoneen istuimen mallinen satula.

Myyjä kertoi toiveiden olevan osittain ristiriidassa keskenään ja ymmärsin sen itsekin.

Valikoimassa oli näpsäkkä valkoinen seitsenvaihteinen, mutta sitä katsoessani tajusin valitsevani muutakin kuin pelkkää menopeliä.

Olin valitsemassa suuntaa tulevaisuudelleni. Menenkö eteenpäin vai tyydynkö turvallisuushakuisesti entisen kaltaiseen ajokkiin ja vähitellen taannun.

Kun silmiään siristi, näki pyörässä apurattaat, jarruvarjon, pehmusteet ja turvatyynyn. Sen takana vuoroaan olivat odottelemassa jo kiikkustuoli ja rollaattori.

Uusi pyörä on musta ja siinä on hydrauliset levyjarrut, lukittava joustohaarukka ja kolmois-ohennettu hydroformattu alumiinirunko. Vaihteita on 27 ja käsilaukulle hyvä tarakka. Pyörä tottelee nöyrästi reisilihaksen pienintäkin värähdystä ja kiitää eteenpäin kuin rasvattu salama. Ei ehdi polkija sammaloitua eikä kaatua.

Tiibetiläisyyteen uskovat toivottavasti myös Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaajat. Tappio MM-finaalissa koituu vielä kullaksi syksyn maailmancupissa.

Hopeasta jäi itselle hyvä maku. Pelejä pystyi katsomaan rentoutuneesti eikä Ruotsi tullut vastaan lainkaan.

Lopuksi vitsi, joka sijoittuu kevääseen 2017.

USA:n presidentti Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin katsoivat tahoillaan televisiosta jääkiekon MM-kisojen loppuottelua Suomi–Kanada. Kun Suomi johti 6–0, soitti Putin Trumpille.

– Mennäänkö loukkaamaan Suomen ilmatilaa? Kumpi pääsee pitemmälle on voittaja.

Putin lähti Suhoilla kohti länttä, Trump Hornetilla itään. Koska kaikki Suomen Ilmavoimissa katsoivat ottelua, ammuttiin Putin alas vasta Amerikan ja Trump Venäjän ilmatilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.