Poltetun maan taktiikka

Julkinen keskustelu Suomessa on saamassa yhä surkuhupaisampia piirteitä. Samalla kun perussuomalaisten keväisen vaalivoiton muutoksen siemenet ovat valuneet hyvien aikeiden laarista poliittisen todellisuuden hyhmäiseen maahan, on kielenkäyttö mediassa käynyt yhä kovemmaksi.

Suomalainen julkisuus on polarisoitumassa. Kahdessa leirissä tikareitaan hiovat homoja ällöävä, maahanmuuttajia kammoava, monikulttuurisuutta halveksuva ja linnan juhlia kartteleva "rehellisten" ihmisten joukko sekä persuja parjaava, ironiaa tehoviljelevä, omassa suvaitsevaisessa itseriittoisuudessaan piehtaroiva urbaani ääriliike.

Näiden voittamattomien linnakkeiden välillä levittäytyy ei-kenenkään-maa, jolla suurin osa kansalaisista yrittää miettiä, että onko ensi vuonna töitä ja millä velat maksetaan.

VAPAIDEN MAILLA, Amerikan Yhdysvalloissa polarisoitumisen palo on riehunut jo pari vuosikymmentä eikä kukaan enää kykene sammuttamaan sitä.

Konservatiivisempia arvoja edustavalle republikaaniselle puolueelle on tärkeintä blokata kaikki, mitä liberaalimpaa politiikka edustava presidentti Barack Obama ja tämän edustama demokraattipuolue yrittävät saada aikaan.

Republikaanien presidenttiehdokas-kandidaatilta, seksiskandaaleissa ryvettyneeltä Herman Cainilta kysyttiin äskettäin tv-haastattelussa, että mitä mieltä hän on Obaman Libya-politiikasta.

Pitkän epäröinnin jälkeen ja varmistettuaan toimittajalta, että olihan Libya se maa, jota Gaddafi johti, hän paalutti, että oli miten oli, hän toimisi toisin ja paremmin kuin Obama.

Aiheella ja faktoilla ei ole väliä, kunhan tehdään päinvastoin kuin "vastapuoli".

OBAMAN JA oman presidenttimme, Tarja Halosen tilanteessa on jotain samankaltaista.

Suomalaista moniarvoisuutta halveksivien kirjoissa presidentti Halonen on Setan kätyri, joka on tehnyt linnan juhlistakin homosirkusta. Yhdysvalloissa etupäässä Fox-uutiskanavan fantasiamaailmassa elävät taas väittivät, että Obama on muslimi eikä edes amerikkalainen.

Näinnikkäästi, kun maan johtajalle piirretty pirunsarvet ja hitlerinviikset, ei mieltä tarvitse vaivata tosiasioilla ja voi vapautuneesti vastustaa kaikkea mitä vastapuolella liikkuu.

ENNENAIKAINEN oli niiden ilo, jotka toivoivat perussuomalaisten vaalivoiton tuovan vähintääkin jämptimpää yhteisistä asioista keskustelua.

Ennakkoluulottoman debatin sijaan ollaan päästy nauttimaan ennakkoluulottomasta herjaamisesta ja vihasta. Nurmijärven kunnanvaltuuston varavaltuutettu Liisa Sirainen (ps) toivotti taannoin Jussi Halla-ahon (ps) Facebook-seinällä presidentti Haloselle matkaa saunan taakse.

Halla-aho, joka aiemmin toivotti panssarivaunut tervetulleeksi Ateenan kadulle, sanoutui irti Siraisen puheista. Sirainen taas perussuomalaiseen tapaan selitteli jälkikäteen sanomisiaan: hän tarkoitti vain, että presidentin pitäisi "tutustua puusaunoihin".

ONNI ONNETTOMUUDESSA on se, että näitä löylynlyömiä lausuntoja laukovat vain muutamat kansanedustajat. Valtaosa perussuomalaisista ei ole elämöinyt iltapäivälehtien verkkosivuilla.

Traagista on sen sijaan se, että räksytys kiihtyy aatteellisen tantereen toisellakin laidalla. Seurauksena on, kuten Kummeli-sketsissä todetaan, että "panokset kovenee".

Kuka voittaa, kun julkisuudessa on häpäisty presidentti, eduskunta ja koko kansa? Ketä se hyödyttää, että väkeä ajetaan kahteen leiriin ja käsiin tungetaan kivenmurikoita terveisillä "persut" ja "vihervassarit"? Ollaanko sitten edistytty asioissa, kun poltetulla maalla ei lepää kiveä kiven päällä?

Kirjoittaja on Tänään-osaston tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.