Poltetun maan taktiikkaa

Venäjän hellekesän metsäpaloja sammuttamaan mobilisoitujen palomiesten määrä on liikkunut korkeimmillaan neljännesmiljoonassa. Valtavia alueita on julistettu hätätilaan. Kymmeniä ihmisiä on kuollut, palavien metsien käsittämättömät hehtaarimäärät ovat vaihdelleet päivittäin, samoin kolminumeroiset luvut päivittäin sammutettujen ja havaittujen uusien palojen lukumääristä.

Palot ovat uhanneet vuoroin sotilastukikohtia ja ydintutkimuslaitoksia tai säteilystä saastuneita alueita. Moskovalaisia piinannut häkä ja savusumu näkyy sairaaloiden potilasmäärissä, mutta lääkärit eivät uskalla diagnosoida kaikkia kuolemantapauksia huonontuneen ilmanlaadun tiliin terveysviranomaisten ja poliittisen johdon moitteiden pelossa.

Sen sijaan moskovalaisia on kehotettu poistumaan viikonlopuksi datshoille ja hengityssuojaimien kauppaa on rajoitettu jälleenmyynnillä keinottelun estämiseksi. Pormestari Juri Luzhkov ei aluksi edes suostunut keskeyttämään lomaansa katastrofin vuoksi. Komsomolskaja Pravdan mukaan helleongelmien varjolla on yritetty vain mustamaalata maan johtoa.

Kokonaiskuvaa tilanteesta ei ole ollut kenelläkään.

PÄÄMINISTERI Vladimir Putin on singahdellut kannustamassa palomiehiä paloalueelta toiselle milloin minkäkin sammutusvehkeen ohjaimissa. Hänen on syytäkin osoittaa toimeliaisuuttaan, sillä metsäpalotilanteen kärjistyminen on paljolti hänen läpiviemänsä, vuonna 2007 voimaan astuneen Venäjän uuden metsälain ansiota.

Laki määritteli kaikki Venäjän metsät valtion omaisuudeksi. Lakiteksti on venäläisestä oikeusmaailmasta tuttuun tapaan sekava kokonaisuus, joka pitää voimassa lukuisia vanhan lain normeja, säädöksiä ja määräyksiä. Keskeistä laissa ovat pitkät vuokra-ajat metsien hyödyntäjille ja suojeluvastuun siirtäminen alaspäin. Metsien paloturvallisuus sekä palojen ja metsätautien torjunta kuuluu viime kädessä "palstojen vuokraajille" ( Venäjän federaation metsälaki nro 200-FZ, artiklat 52 , 53 ja 55).

Heinäkuun alussa Venäjän federaation metsävirasto ja metsävalvontahallinto totesivat tilanteen: Venäjällä ei enää ollutkaan yhtenäistä valtiollista valvonta- ja sammutusorganisaatiota kuten vielä ennen metsälain hyväksymistä - puhumattakaan Neuvostoliiton ajoista, jolloin metsien ilmavalvontaorganisaatioon kuului muun muassa laskuvarjopalokuntalaisia.

Uuden metsäpolitiikan - joka Suomessa on näkynyt puutulleina - tavoitteena on ollut kehittää omien, maailman suurimpien metsävarojen hyödyntämistä kotimaassa valtavan investointibuumin toivossa. Pyrkimys kaapata metsävarat oman metsäteollisuuden haltuun on törmännyt rajoihinsa, yhtäältä alueiden resurssipulaan ja yhteistyökyvyttömyyteen paikallistasolla ja toisaalta aluejohtajien haluun miellyttää ylempiään. Vielä huhtikuussa, kun kesästä jo ennustettiin poikkeuksellisen helteistä ja palovaarallista, raportoivat metsävirastojen aluejohtajat valmiustilannekokouksessaan kaikkien yksiköiden olevan valmiita estämään metsäpalot.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.