Potilas 007 - lupa piiloutua

Lääkärin vastaanotolle ei tulevaisuudessa kutsuta Salmista. Koska nimen käyttö ei enää syksyllä liene Keski-Suomessakaan sallittua ilman potilaan lupaa, tahdon numeron 007.

Toiveeni lienee yhtä järkevä kuin nimen käytön kieltäminen yksityisyyden suojaan vedoten.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt alueensa kunnille ohjauskirjeen, jossa muistutetaan, että potilaan saa kutsua nimellä lääkärin vastaanotolle vain potilaan omalla suostumuksella.

Jos suostumusta ei ennalta ole, on käytettävä vuoronumeroa. Ohjeen taustalla on yksittäisen henkilön tekemä kantelu.

Asiasta valmistellaan myös valtakunnallista ohjeistusta. Sen odotetaan valmistuvan syksyllä (Lääkärilehti 13.6.).

Lounais-Suomessa ohjeen yhtenä perusteena on se, että etenkin pienillä paikkakunnilla ihminen on helposti tunnistettavissa sukunimensä perusteella.

Käytännössä nimen huutava hoitohenkilökunnan jäsen huutelee potilastietoja julkiseksi. Sukunimi on osa potilastietoja – ja ne ovat kokonaisuudessaan salassa pidettäviä.

Jokaisella tulee olla oikeus yksityisyyteen. Olen arkkiatri Risto Pelkosen kanssa samaa mieltä siitä, että uusilla ohjeilla ei ole keskeistä merkitystä yksityisyyden kannalta. Kyse on liioittelusta (Pohjalainen 8.7.).

Jo valmiiksi vaitonaisille suomalaisille kehitetään uutta yksityisyyteen kohdistuvaa uhkakuvaa. Näin tapahtuu aikana, jolloin avoimuus ja yhteisöllisyys voisi jopa vähentää lääkärikäyntien tarvetta.

Haluan uskoa, ettei meillä ole todellista tarvetta piiloutua toisiltamme.

Luulen, että osa meistä on jatkossakin valmiita jopa juttelemaan vieressä istuvan kanssa syistä, miksi terveysasemalle on alunperin lähdetty. Maininta kipeästä korvasta tai kolottavasta selästä ei aiheuta tarvetta vaieta.

Silti kenenkään ei kuitenkaan ole pakko puhua.

Yksityisyyden suojasta on pidettävä kiinni, mutta se ei vaadi nimettömyyttä.

Nimellä on merkitystä. Nimettomänä olen kuka vain. Nimi ja numero erottavat toisistaan yksilön ja tapauksen. Sillä, että nimi korvataan numerolla, on historiallisesti varsin paha kaiku.

Samalla lääkäreiden toivotaan kohtaavan potilaansa nimenomaan kokonaisina ihmisinä. En tahdo olla lääkärille välilevyn pullistuma vaan Pauliina.

Jos Lounais-Suomen aluehallintoviraston linja jatkuu edelleen, istunevat potilaat odotushuoneessa tulevaisuudessa myös huppu päässä – onhan olemassa riski, että joku tunnistaa heidät kasvojen perusteella – voi hyvänen aika – terveydenhuollon asiakkaaksi!

Ja kuitenkin: sitähän me olemme kaikki jossain vaiheessa elämäämme.

Suomen olisi terveellisempää edetä avoimempaan suuntaan.

Aluehallintovirasto liioittelee ja minä kärjistän.

Yksityisen henkilön tekemä kantelu on johtamassa tilanteeseen, jossa aluehallintovirastojen ja Valviran aikaa käytetään vähemmän välttämättömään asiaan.

Niin kuin arkkiatri Pelkonen sanoi: ”On asioita, jotka ovat suunnattomasti tärkeämpiä.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.