Potkua maakunnan matkailuun

Alkuviikkoon on mahtunut kaksi Keski-Suomen matkailun näkökulmasta positiivista uutista: Laajavuoreen rakennetaan vesipuisto ja Metsoreitiksi uudelleen nimetty entinen maakuntaura kunnostetaan.

Laajavuoreen kesällä 2012 avautuva vesipuisto voi houkutella Jyväskylään lapsiperheitä kautta maan. Lapsiperheet suosivat kotimaan matkailua, koska se on usein edullisempaa ja vaivattomampaa kuin ulkomaille lähtö. Riskitkin ovat pienemmät.

Myös matkailun ekologisuus on monille nuorille perheille tärkeä arvo; Jyväskylään pääsee eri puolilta Suomea helposti jopa junalla.

KESKI-SUOMESTA on puuttunut vetävä perhelomakohde. Pieniä, omaleimaisia nähtävyyksiä on, mutta ilman näkyvää veturia niihin ei ole väkeä virrannut. Lapsiperheet ovat vuosi toisensa jälkeen suunnanneet samoihin massakohteisiin: Särkänniemeen, Linnanmäelle, Puuha- tai Muumimaahan tai Kalajoen Jukuparkkiin. Muutamia muitakin toki löytyy.

Laajavuoreen suunnitellussa vesipuistossa voidaan viihtyä kokonainen päivä, ainakin säiden suosiessa. Silloin perheet myös yöpyvät Jyvässeudulla. Seuraavan päivän ohjelmaan mahtuu pari pienempää kohdetta, kuten kansainvälisesti ainutlaatuinen Kallioplanetaario Jyväskylän Nyrölässä, pienuudessaan omaperäinen Nokkakiven huvipuisto Lievestuoreella ja ensi kesänä avautuva Hilarius-Hiiren kylä Laukaan Peurungassa.

Lisäksi maakunnasta löytyy monia viehättäviä maaseutumatkailun kohteita, joissa pääsee tutustumaan maatilan elämään ja eläimiin. Kaupunkilaislapsille nämä ovat usein niitä mieleenpainuvimpia elämyksiä.

METSOREITILLE pääsee tulevaisuudessa niin Riihivuoresta, Laajavuoresta kuin Peurungastakin. Onnistuessaan ulkoilureitti vetää Keski-Suomeen ainakin ulkoliikunnasta kiinnostuneita suuria ikäluokkia.

Laukaa on ollut aktiivisin parantamaan vanhaa reitistöä lupautumalla valaisemaan lähivuosina yli 30 kilometriä lisää latuja. Toivottavasti myös Jyväskylä ja Muurame oivaltavat Metsoreitin mahdollisuudet.

Jyvässeutu voisi nousta entistä suositummaksi talviliikuntakeskukseksi monipuolisen latuverkoston ansiosta. Murtomaahiihto on jälleen muodissa, ja saanee tänä talvena kosolti lisää harrastajia Etelä-Suomen poikkeuksellisen hyvän lumitilanteen ansiosta.

Kun palaamme normaaliin aikaan, jolloin pääkaupunkiseudun vuodenajoissa todellisen talven korvaa pitkä marraskuu, Keski-Suomen laduille riittää tungosta. Helsingistä ei ajeta viikonlopuksi Lappiin asti, mutta Jyväskylään helpostikin.

Menestyminen talvilomakohteena edellyttää, että ladut pidetään erinomaisessa kunnossa. Viime päivinä toimitukseen on sadellut kiukkuisia puheluja, joissa on ihmetelty Laajavuoren latujen huonoa kuntoa.

Latukoneen rikkoutuminen ei saisi tätä selittää; ladut olisi kunnostettava vaikka talkoohengessä, kun hiihtohaluista kansaa on kerrankin jonoksi asti niin Suomesta kuin Venäjältä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.