Pravdasta voisi löytyä totuus Niemisestä

Suomessa tuntuu olevan vain kaksi tapaa suhtautua Jarkko Niemiseen. Ne eivät ole oikea ja väärä tapa, vaan väärä ja väärä tapa.

Noin puolet urheilua seuraavista ihmisistä vähättelee karvaista palloa lätkivän suomalaisen uraa ja saavutuksia. Naureskelee Niemisen ensimmäisen kierroksen tappioille ja hihittelee avoimesti, kun Nieminen odottaa aina joulukuussa, että seuraavasta kaudesta tulee uran paras. Nämä ilkeät antiniemistelijät ovat sitä mieltä, että Suomen tennisykkösen urassa on jäljellä enää jyrkkä alamäki. Ja kun ulkopuolisten silmät eivät havaitse, kiroavat he kateellisina, kuinka tuo mokoma karvapallomies tienaa niin hirvittävän paljon rahaa.

Toiselle puolikkaalle Jarkko Nieminen on jonkinlaisen tennisjumalan Suomeen ampuma lähettiläs. Nämä kiihkouskovaiset niemistelijät kiistelevät lähinnä siitä, onko Nieminen Suomen tämän hetken vai peräti kaikkien aikojen paras urheilija. Siis parempi kuin Paavo Nurmi, Lasse Viren, Matti Nykänen tai Veikko Hakulinen. Intohimoisimmat Niemisen fanit pitävät suomalaista tennisässää yhtenä tämän hetken maailman parhaista pelaajista Novak Djokovicin, Roger Federerin ja Rafael Nadalin ohella.

NEUVOSTOLIITOSSA ilmestyi vanhoina hyvinä aikoina sanomalehti Pravda. Myönnän, että olen tutustunut lehteen huonosti, mutta siinä oli kuulemma se hyvä puoli, että Pravdassa kaikki oli nimensä mukaisesti totuutta.

Pravda kirjoittaisi Niemisestä kenties jotakuinkin näin: Jarkko Nieminen on erittäin merkittävä suomalainen urheilija. Hän osoitti esimerkillään, että pienestä Suomestakin voi nousta maailman huipun tuntumaan tenniksessä, joka on yksi maailman eniten harrastetuista yksilölajeista. Nieminen kykenee loistavan puolustuspelinsä ansiosta nappaamaan loistavia yksittäisiä voittoja ja pienempien ATP-turnausten ykkössijoja. Valitettavasti hänen hyökkäyspelinsä ja henkinen vahvuutensa ovat sen verran heikkoja, että Grand Slam -turnauksissa välieräpaikkakin olisi jo jättiyllätys.

NYT ARVAAN, että fanaattisiin niemistelijöihin kuuluvat lukijat ajattelevat, että siellä se surkea kolumnisti taas vähättelee meidän Jarkkoa.

Olette väärässä. Kolumnisti voi toki olla surkea, mutta antiniemistelijöihin hän ei kuulu. Hehän pitäisivät kuvitteellisen Pravdan tekstiä mielistelynä.

Tämä kolumnisti arvostaa Suomen kaikkien aikojen tennispelaajan erittäin korkealle. Hän ei vain voi sietää ylihehkutusta niin kauan kuin Niemisen turnausvoitot osuvat Grand Slam -kisojen alla oleviin harjoitusturnauksiin, vaikka tietysti voitot sekä Aucklandissa 2006 että Sydneyssä 2012 huikeita saavutuksia ovatkin.

Grand Slam -pelit ovat sitten eri maata. Niemisen uran kovimmat saavutukset ovatkin kolmessa eri Grand Slam -turnauksessa napatut puolivälieräpaikat. Valitettavasti vain taitaa käydä niin, että Australiasta ei tule listaan uusia merkintöjä. Pahoin pelkään, että Niemisen voimat kuluivat loppuun jo harjoitusturnauksessa.

Tällainen ajattelu ei ole antiniemistelyä eikä se välttämättä ole Pravdastakaan lainattua.

Se on raakaa realismia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.