Pressiboksin sietämätön vaikeus ja myyrä liigaa

Kolmekymmentäviides SM-liigakausi starttaa tänään. Kukapa olisi muutama vuosi sitten uskonut, että JYP starttaa kauteen hallitsevana mestarina? Kuka, häh?

JYPille kausi on liigatasolla kaksikymmentäviides. 1980-luvun lopun sympaattisesta hurmospikkuseurasta on kasvanut vähintään keskisuuri kiekkofirma suomalaiselle lätkäkartalle. Palstanpitäjä nostaa hattua kaikille niille JYP-ihmisille, joille kunnia seuran nykytilasta kuuluu.

Muuatta JYPiin liittyvää lieveilmiötä hän ei keskipitkän linjan kiekkojournalistina sen sijaan voi sulattaa. Hallin lisäehostuksen yhteydessä Hippoksen lehdistökatsomo on survottu ties minne lattian rajaan. Toistaiseksi palstanpitäjä ei ole vielä edes uskaltanut ottaa selvää, minne.

Surkeasta asiantilasta hän osoittaa häpeilemättä sormella markkinointijohtaja Kari Tyniä. Selostajana, siis entisenä median edustajana, maineensa luonut Tyni näyttää uudessa toimessaan unohtaneen juurensa täysin. O tempora, o mores, Kari hyvä, palstanpitäjä huokaa - ja muistuttaa: ennen sinäkin olit yksi meistä.

TOINEN ASIA, mikä palstanpitäjää näin kiekkokauden alkaessa sylettää, on televisiointi. Eikä puhe ole nyt suinkaan uudesta URPO-tv:sta, jonka lähetykset ovat epäilemättä laadukkaita - kunhan vaan saadaan kanava näkymään. Asialla on suunnilleen sama kovien ammattilaisten tiimi kuin männä kausilla Canal Plussalla.

Mutta mestis! Tuo perjantai-iltojemme ilo, Friday Night Fever. Eih, sitä ei enää ole, se on kuollut. Nyt joku mutisee, että näyttäähän Maikkarin Maxi mestistä. Joo, mutta siinä on kuulkaa pieni ero, selostaako ottelua lähes transsin kaltaiseen hurmostilaan sukeltava Anssi Ritari vaiko joku hemmetin teppolaaksonen. Tai onko studiossa itse Petteri Sihvonen kera Matti Even vai onko siellä joku samimettovaara jonkun panumarkkasen kanssa.

No, ajatelkaamme positiivisesti. Onpahan painava syy raahautua mestispeleihinkin paikan päälle.

KOSKA AIHE on sattuneesta syystä palstanpitäjän sydäntä lähellä, painellaan loppuun asti pahan akselilla jääkiekko & media. Palstanpitäjä huvittui alkuviikosta suunnattomasti, kun tamperelaiskollega Juha Hiitelä poltti päreensä Sakari Pietilän valinnasta Yle Urheilun kiekkokommentaattoriksi.

"Siinä, missä valtaosa Ylestä tekee hyvää työtä ja laadukasta journalismia, nimenomaan urheilutoimitus alittaa riman tapahtumasta toiseen, vuodesta toiseen", jylisi Hiitelä blogissaan.

Palstanpitäjä on viime aikoina huhkinut Pasilanmäellä sen verran tiuhaan, ettei hän malta olla ojentamatta Hiitelää tammismaisen isällisesti: Montako tv-juttua sä oot tehnyt?

Hiitelä haistoi Saken pestaamisessa myös salaliittoteorian: "SM-liiga ja Jääkiekkoliitto hyrisevät varmasti tyytyväisyyttään. He ovat saaneet oman myyränsä Suomen suurimpaan mediataloon, kuin vanhanaikaisissa agenttileffoissa. Nyt kritiikkiä on turha pelätä," Hiitelä analysoi.

Krhm... Palstanpitäjä voi vakuuttaa hyvälle ystävälleen Hiitelälle, ettei ainakaan hänen kritiikin säilänsä katoa minnekään olipa Sakke talossa tai ei. Toisekseen, mistä lähtien SM-liigassa ja Jääkiekkoliitossa on oltu niin ovelia, että osattaisiin muiluttaa myyriä mediataloihin?

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.