Professori ja uusi professori

Keskisuomalaiseen tuli kuluneella viikolla kaksi julkista tunnustusta. Keskiviikkona valtion journalistipalkinto myönnettiin professori Erkki Laatikaiselle. Eilen perjantaina pääkirjoitustoimituksen esimies Lasse Kangas sai professorin arvonimen.

Laatikainen, 62, palkittiin pitkästä ja näyttävästä työstä. Hän oli 33 vuotta Keskisuomalaisen päätoimittajana paitsi journalisti myös vaikuttaja. Laatikainen oli Keski-Suomen maakuntamies joka käänteessä. Valtakunnallisesti Laatikainen tunnettiin terävistä ja usein poikkipuolisista kannanotoista.

Laatikainen harrasti kirjoituksissaan rivien väliin upotettua täsmäviestintää. Hän tökkäsi näin poliittisen tai yhteiskunnallisen toiminnan osapuolia.

Laatikainen yhdisti sujuvasti päätoimittajan ja vaikuttajan roolit. Hän on vahvatahtoinen kabinettihahmo ja samalla teräväkynäinen sanomalehtimies.

Laatikainen nosti Keskisuomalaisen valtakunnallisesti profiloituneeksi sanomalehdeksi. Pääministerinä ollessaan Paavo Lipponen (sd.) nimesi Laatikaisen ja Ilkan päätoimittajan Kari Hokkasen maakuntasatraapeiksi. Termistä tuli kunniakäsite.

Valtion journalistipalkinnot ovat arvostettu tapa muistaa vaikuttavasta journalistisesta urasta.

Lasse Kangas puolestaan on monipuolinen journalisti ja Suomen historian dosentti. Hän oli 1980-luvulla tunnettu poliittisista haastatteluistaan, joita siteerattiin laajasti tuon ajan mediassa.

Kangas on uransa aikana kirjoittanut kahdeksan kirjaa. Ne ovat pääasiassa henkilöhistorioita tai yritys- tai yhteisöhistorioita, kiinnostavia luettavia.

JALKAPALLO aiheutti tappeluita keskiviikkoiltana Helsingissä. Suomen ja Venäjän välinen jalkapallo-ottelu toi kaduille maailmalta tutun jalkapallohuliganismin.

Jalkapallo-ottelu työllisti reippaasti poliiseja. Näin yhteiskunnalle kertyi järjestyksenpitokustannuksia.

Pitäisikö suurten massatapahtumien järjestäjiltä vaatia nykyistä suurempaa osuutta tilaisuuden järjestyksenpidosta? Kun yhteiskunta säästää kaikesta, vanhusten hoidosta lasten koulunkäyntiin, tuntuu ikävältä, että esimerkiksi jalkapallohuliganismin lasku lankeaa veronmaksajille.

KORHOSET ovat nyt politiikassa tiukoilla. Martti Korhonen erosi vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta, koska puolueen menestys oli EU-vaaleissa vaatimaton. Torainen vasemmistopuolue valitsee todennäköisesti radikaalin Paavo Arhinmäen puheenjohtajakseen kahden viikon kuluttua.

SDP:n puoluesihteerin vaihtamisesta on myös liikkeellä puheita, sillä EU-vaalit olivat puolueelle katastrofi. Puoluesihteeri Ari Korhonen vastasi kampanjasta.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen puolestaan selittelee puolueensa rahoitusta. MTV3 selvitti torstaina, että keskusta sai vuonna 2007 tiedettyä enemmän rahaa Nova Groupilta. Yli sadan tuhannen euron summa oli "unohdettu" kertoa julkisesti.

Korhosen tuoli on nyt löysässä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.