Projekti on vasta alkutekijöissään ja toivottavasti menossa parempaan suuntaan

Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen on tuonut lähes luokattomista esityksistä huolimatta ainakin yhden selvän muutoksen maajoukkueeseen.

A-maajoukkueessa vallitsee todella loistava henki. Lieneekö liiankin leppoisa meno, kun pelaajat kehuvat loputtomiin Paatelaisen kykyä käsitellä joukkuetta niin vaikeina kuin hyvinäkin hetkinä.

Maajoukkueen olotilassa ei ollut suurta valittamista edellisten valmentajien Stuart Baxterin ja Roy Hodgsonin aikanakaan, mutta selkeitä klikkejä brittikoutsien alaisuudessa kuitenkin syntyi.

Paatelaisen työtä helpottaa epäilemättä Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaan pelaajan, Sami Hyypiän, kuuluminen valmennusryhmään. Pelaajauransa keväällä päättänyt monien menestysten mies herättää pelkällä olemuksellaan suurta kunnioitusta ja luo samalla uskottavuutta kaikkeen tekemiseen.

Entinen Mika-Matti ja nykyinen Mixu Paatelainen oli pelaajana aika yrmy tyyppi. Matkan varrella on selvästi muuttunut muutakin kuin etunimi.

Paatelaisesta on kehittynyt onnistumisten kautta työnsä rakentava mies. Maajoukkueessa saa nyt epäonnistuakin, kunhan vain pyrkii pelaamaan hyökkäysvoittoisesti ja palloa pitäen.

Kahden edellisen valmentajan aikana oli käytännössä käsky niitata pallo mahdollisimman kauas, jos pienikin hätä tuli. Eli Suomi luovutti aika usein keskialueella suosiolla otteen vastustajalle. Se taktiikka olisi kyllä ollut tarpeen Ruotsiakin vastaan.

Nyt palloa kuitenkin pyritään pitämään ja luomaan Suomelle uudenlainen ja samalla myös viihdyttävämpi tapa pelata. Sen takia on tärkeä muistaa, että maajoukkueen tärkein tavoite ei ole tässä päivässä vaan vuoden 2016 EM-kisoissa.

Toki Ruotsia vastaan Suomi pelasi puolustavalla ja entuudestaan tutulla taktiikalla. Siinä saattoi olla mielessä syksyn kotimaaottelut, sillä jos niissä peleissä Olympiastadion ei täyty, Palloliitto tekee miljoonaluokan tappion tänä vuonna.

Paatelainen on antanut Huuhkajissa vastuuta uusille nuorille pelaajille. Suurelta osin pakosta, mutta miehen omien sanojen mukaan myös halusta rakentaa valmentajansa näköinen joukkue.

Kokoonpano elää todennäköisesti EM-karsinnan lopuissa peleissä vielä rajummin kuin Paatelaisen ajanjakson avauskoitoksissa. Päävalmentaja etsii vasta palasia peliinsä ja se edellyttää kokeiluja.

Se on selvää, että parasta Huuhkajien osaamista Paatelaisen aikakaudella ei ole vielä nähty. Ainakaan toivottavasti.

Projekti on vasta alussa.

Suomalainen urheilukansa on äänestänyt monien tapahtumien suhteen jaloillaan ilmestymättä paikalle.

Linja on ollut alavireinen lajista riippumatta.

Jalkapallokin on kärsinyt suosion menetyksestä, mutta maajoukkueella tuntuu kuitenkin menevän mukavasti. Ainakin vielä.

Råsundalla Suomea kannusti jopa 3 000 Huuhkajien fania.

Kyseessä on arvioiden perusteella suurin määrä suomalaisia kannattajia maajoukkueen vierasottelussa.

Kannattajissa on voimaa ja siitä löytyykin päävalmentaja Paatelaiselle yksi hyvä tukipylväs antamaan voimia pitkälle ja varmasti vaikealle projektille.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.