Puheet ovat kenties suuria, mutta niin niiden pitääkin olla

Mitali, europelit... Korkealentoista puhetta karsintojen kautta nippanappa paikkansa Veikkausliigassa säilyttäneeltä joukkueelta? Puheita, joille voidaan vuoden päästä syksyllä röhöttää räkäistä naurua?

Kenties. En kuitenkaan naura. Ainakaan vielä. En edes hymähdä. En, koska haluan uskoa. Aivan aidosti.

JJK:n keulakuva Joni Vesalainen on mielenkiintoinen persoona. JJK-Joni ei pidä kynttiläänsä vakan alla ja kerää tyylillään paljon ystäviä ja lähes yhtä paljon "ystäviä". Suorasukaiset ja ylikovalta tuntuvat tavoitteet herättävät varmasti jälkimmäisen porukan, mutta tässä asiassa Vesalainen on oikeassa.

Olihan eilenkin Harjulla hieno tunnelma, kun jännittävistä karsinnoista kettulauma selvisi kuin selvisikin kuivin jaloin. Siitä huolimatta nokka pitää kääntää mahdollisimman jyrkästi ylöspäin. Karsintapelejä tässä kaupungissa ei tämän jälkeen enää kukaan kaipaa.

KUINKA KAUKANA mitalit JJK-laivasta lopulta edes ovat? Mentiinkö Jyväskylässä eteenpäin debyyttikaudesta, joka myös päättyi karsintapeleihin. Tilastot valehdelkoot puolestani.

JJK oli tällä kaudella liigan kolmanneksi paras vierasjoukkue. Olkoonkin, että joukkueella kävi muutamassa vieraspelissä älytön tuuri, ei pisteitä huono joukkue olisi kerännyt. Jos JJK pääsisi selittämättömästä kotikammostaan, ei ne mitalit ihan utopiaa olisi olleet jo tällä kaudella. Kesällä, ennen JJK:n katastrofaalista syksyä, kettulaumaa pidettiin jonkinlaisena jokerina mitalitaisteluun.

Kesällä 2009 JJK saalisti 16 pistettä, tänä kesänä saldo oli 27 pistettä. Se lienee selvin mittari siitä, että JJK ei ole polkenut paikallaan. Yhtä pientä askelta voi aina seurata pari isoa harppausta ja silloin mitaliunelma mitalista on lähellä.

HYVÄ ON, onhan näiden faktojen jälkeenkin puheet mitalista hurjia. Mutta eivät missään tapauksessa mahdottomia. Ja juuri siksi Vesalaisen ja koko JJK-väen pitää unelmoida ja tehdä hartiavoimin töitä unelmien eteen. Jos mitalia ei tule vielä kesällä 2011, niin sitten niiden aika voi olla 2012 tai vaikka 2019. Pääasia on, että jyväskyläläistä jalkapalloa viedään kohti menestystä.

Yksi reunaehto pitää ehdottomasti olla. Mopo ei saa karata JJK-toimistolla käsistä, vaan talouden pitää sanella unelmiakin toteuttaessa ehdot. Mieluummin haluan nähdä vaikka 30 vuotta jalkapalloa ilman mitalia kuin mitalin jälkeen lapun luukulla.

KANNATTAA MYÖS muistaa, että Vesalaisen ja muun JJK-johdon unelmille saadaan katetta idästä.

Kauden 2009 puolivälissä KuPS oli Veikkausliigan huonoin joukkue ja puheet seuran mitalista olisivat kuulostaneet liki hullun horinoilta.

Ensi kesänä Kuopiossa pelataan europelejä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.