Puhu hyvä mies

Tervetuloa meille. Meidän koti on Suomen kaunein koti, koska tämä on rakkaudella tehty ja meille sopiva. Tykkäämme, että koti on värikäs ja siksi lattiassa on kaikki sateenkaaren värit, jotka sykkivät sekuntikellon tahtiin. Meillä on myös käytetty paljon vanhoja huonekaluja. Tämän sohvan löysimme vanhojen tapettien välistä.”

Esimerkki on kuvitteellinen, mutta tilanteessa vierekkäin istuvat perheen rouva ja herra. Nainen puhuu ja mies on koristeena.

Kun samankaltaisia kohtauksia on nähnyt tarpeeksi monta, alkaa jo naurattaa.

Huvittavaa oli nähdä esimerkiksi Suomen kaunein koti -sarjassa kohtauksia, jotka oli tekemällä tehty, että mieskin sai ruutuaikaa. Mies saattoi samalla tehdä jotakin ja sanoa sanasen. Itsenäisenä yksikkönään mies puhuukin enemmän. Kun vieressä on puoliso, not sou.

Kaikissa perheissä asetelma ei tietenkään pidä paikkaansa. Tunnen minäkin pariskuntia (lue: yhden), joissa mies on enemmän äänessä virallisissakin tilanteissa.

Ilmiö on tuttu myös lehtitoimittajalle. Kun haastattelun aikana nainen on ehtinyt kertoa kaiken eilisestä kampaajakäynnistä pojan lakkiaisten voileipäkakkutäytevalikoimavaihtoehtoihin, mies on sanonut nimensä. Jotkut ovat harvasanaisia, harkitsevia ja ehkä hitaampiakin, mutta suurin osa on vain tottunut siihen, että rouva hoitaa puhehommat. Naisella kun on vielä mukava tapa puhua miehensä puolesta, kun ei hermo kestä jäädä odottamaan lauseen loppua. Jaa, mistäkö tiedän? Koittakaapa arvata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.