Pulinaa torista ja torilla

Mitä ihmettä Jyväskylän torille pitäisi tehdä? Tätä kysyvät Keskisuomalaisen toimittajat tänään kauppakeskus Forumissa lukijatapahtumassa kello 11-14. Ken ei paikalle pääse, voi ottaa samaan kysymykseen kantaa Keskisuomalaisen verkkolehdessä ensi perjantaihin saakka.

Lehti esittelee syksyn ensimmäisen lukijatapahtuman satoa sunnuntain lehdessä. Verkkokyselyn vastaukset toimitetaan kaupunkisuunnittelutoimistoon ja Elävä kaupunkikeskusta ry:lle jatkopohdintoja varten.

Jyväskyläläiset ovat iän kaiken haikailleet muiden kaupunkien muka vilkkaamman torielämän perään. Esimerkiksi naapurimaakunnan Kuopion toria on pidetty elävämpänä; kateuden tunnetta on lisännyt historiallinen kauppahalli perinneherkkuineen.

Osittain toriamme on parjattu turhaan: kauniina kesäpäivänä Jyväskylän torilla on sekä kauppiaita että asiakkaita solkenaan ja tunnelma iloinen. Toivottavasti väki keksii nyt konsteja, joilla torille saataisiin elämää muinakin aikoina.

Eräs torikauppias moitiskeli, että Jyväskylässä on kehnosti opasteita, jotka neuvoisivat vieraspaikkakuntalaisen torille. Tämä epäkohta lienee helposti korjattavissa.

PIENISSÄ maaseutukaupungeissa tori on edelleen paikka, jossa turistaan tuttujen kanssa. Torilla kuullaan makeimmat juorut ja otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin.

Erilaisista internetin keskustelupalstoista on tullut monelle nykypäivän virtuaalinen tori; innokkaimmat viettävät päivästään leijonanosan verkkokeskusteluissa. Kuten elävässäkin elämässä, mopo karkaa joskus käsistä. Keskustelusta tulee epäasiallista, jopa loukkaavaa.

Journalistin ohjeita tulkitseva Julkisen Sanan Neuvosto oli kutsunut keskiviikkoiltapäiväksi tiedotusvälineiden johtoa koolle keskustelemaan siitä, pitäisikö verkkokeskustelut tyystin vapauttaa JSN:n eettisistä ohjeista. Toisin sanoen JSN nostaisi kätensä pystyyn Ruotsin ja Tanskan vastaavien neuvostojen tapaan, eikä enää käsittelisi tiedotusvälineiden verkkokeskusteluista tulleita kanteluita.

Koolla oli noin 80 toimituksen johdon edustajaa eri viestimistä Rovaniemeltä Helsinkiin. Yksimielisesti joukko oli sitä mieltä, että tiedotusvälineiden verkkokeskusteluille olisi hyvä luoda oma eettinen normisto. Sananvapautta ei ole herjaavien tai rasististen viestien julkaiseminen.

EI KORPPI korpin silmää noki. Näin on usein kritisoitu JSN:n kokoonpanoa, jossa puheenjohtajan lisäksi on seitsemän toimittajataustaista jäsentä ja kolme yleisön edustajaa.

Todennäköisesti jo ensi vuonna yleisöedustajien määrää nostetaan yhdellä. Silti tiedotusvälineiden edustajilla säilyy enemmistö, onhan kyse nimenomaan itsesäätelyelimestä.

Julkisen Sanan Neuvoston langettavien päätösten määrä kertonee vahvasti siitä, että korpitkin uskaltavat nokkia.

Viime vuonna kanteluista 33 prosenttia johti huomautukseen, ja kuluvana vuonna langettavia päätöksiä on annettu vieläkin useammin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.