Pullon kylkeen: Varo viinaa

Viina- tai viinipullon kyljessä voi pian olla varoitus, joka muistuttaa rattijuopumuksen vaaroista ja alkoholin vaarallisuudesta raskaana oleville naisille.

Samalla pakkauksiin tulisivat näkyviin myös alkoholin kalorimäärät, ainesosat sekä ravintoarvot.

Tätä toivoivat europarlamentaarikot huhtikuun täysistunnossa Strasbourgissa. Kyse on suunnitteilla olevasta uudesta EU:n alkoholistrategiasta. Parlamentti patistaa komissiota laatimaan kattavan alkoholistrategian vuosille 2016–2020.

Vaikka europarlamentaarikot äänestivätkin alkoholipakkauksiin viinan vaarojen sekä ravintoarvomerkintöjen lisäämisen puolesta, ei päätös ollut läpihuutojuttu. Alkoholi herättää vahvoja tunteita muuallakin kuin Suomessa.

Europarlamentaarikkojen keskustelussa vilahteli tuttu jako etelän viinikulttuurin ja muun Euroopan välillä. Muu Eurooppa tarkoittaa tällöin joko oluisiin tai väkeviin kallellaan olevia maita.

Kalori- ja ravintoarvomerkintöjen lisäämistä paheksuivat monet etelän viinimaat. Niiden mukaan merkinnöistä koituisi kohtuutonta haittaa ja raskaita kustannuksia viininviljelijöille.

Muun muassa ranskalainen meppi Françoise Grossetête EPP-ryhmästä katsoi, että viini kuuluu osaksi eurooppalaista perinnettä ja merkinnät olisivat uhka tälle perinteelle.

Ruotsalainen meppi Anna Hedh S&D-ryhmästä nokitti samantien ja ihmetteli, ovatko perinteiset arvot tärkeämpiä kuin alkoholista perheille koituvat ongelmat.

Samoilla linjoilla oli Hedhin puoluetoveri, britti Glenis Willmott korostaessaan, että merkinnöissä ei ole kyse eurooppalaisen kulttuurin kimppuun hyökkäämisestä vaan kansanterveydestä huolehtimisesta.

– Miksi alkoholia pitäisi kohdella eri tavalla kuin muita tuotteita, hän kummasteli kalori- ja ravintoarvomerkintöjen vastustamista.

Kysymys on aiheellinen. Myös alkoholista olisi hyvä saada näkyviin se, mistä tuote koostuu. Kalorien ilmoittaminen tuskin veisi makua tuotteen nauttimiselta.

Pahansuovasti on epäilty, että kaikki viininviljelijät eivät ole innokkaita lisäämään pakkauksiin ainesosamerkintöjä, koska jotkut tuottajat lisäävät viiniin sokeria tai käyttävät valmistuksessa muita kyseenalaisia ainesosia.

Euroopan viinintuottajamailla on keskeinen sija maailmanlaajuisilla alkoholimarkkinoilla, joten kyse on herkästä aiheesta. Ei siis ihme, että pakkausmerkintöjä koskeviin muutosesityksiin reagoidaan kärkkäästi.

Parlamentaarikkoja puhuttivat myös nuorten alkoholinkäyttö ja ikärajat. Saksassa jo 16-vuotias voi ostaa mietoja alkoholijuomia.

– Kotimaassani saa mennä 16-vuotiaana naimisiin, mutta olisi naurettavaa, jos nuori omissa häissään ei saisi juoda viiniä kuin vasta 18-vuotiaana, päivitteli saksalainen Renate Sommer EPP-ryhmästä.

Alkoholin arvioidaan maailmanlaajuisesti aiheuttavan vuosittain 3,3 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Ongelma on suuri Euroopassa ja siksi EU:n alkoholistrategia on tarpeen.

Silti mietityttämään jää, miten EU lopulta pystyy vaikuttamaan jäsenmaidensa kansalaisten alkoholinkulutukseen. Se kun tuntuu olevan niin ylitsepääsemättömän vaikeaa jo kansallisellakin tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.