Punainen kukko vaanii jouluna

Omakotitalossa asuva keski-ikäinen mies lähti käymään kaupassa ja jätti pyykinpesukoneen pyörimään reissun ajaksi. Palatessaan kotiin hän huomasi rakennuksen olevan ilmiliekeissä. Tulipalon aiheutti pesukoneeseen tullut oikosulku. Talo paloi poroksi.

Opiskelijaporukka oli viettämässä viikonloppua vuokraamallaan kesämökillä. Loppusiivouksen yhteydessä tyhjennettiin myös takka ja hiiltyneet puut kipattiin metsään. Iloinen joukko hyppäsi autoon ja nokka suunnattiin kaupunkia kohti. Takkapuut jäivät kytemään tontille ja sytyttivät kasvuston ympärillään. Lähivesillä verkkoja kokemassa ollut naapuri huomasi onneksi liekit ja sai sammutettua palon alun. Suuremmilta vahingoilta säästyttiin.

Yhtä hyvin ei käynyt eläkeläismiehelle, joka tyhjensi pallogrillin "kylmenneet" hiilet pihapiiriin. Hiilet sytyttivät miehen kotitalon, joka tuhoutui.

Nämä työpaikan kuppilassa kuullut tarinat kertovat paljon nykyihmisen suhteesta tuleen ja sen aiheuttamiin riskeihin. Kaupungeissa varttuneilta sukupolvilta on unohtunut terve kunnioitus punaisen kukon aiheuttamille vaaroille.

EDESSÄ OLEVA joulun ja uudenvuoden seutu ovat erityisen riskialttiita tulipaloille. Esimerkiksi viime joulu- ja tammikuussa Suomessa sattui yli kaksi tuhatta tulipaloa, joista Keski-Suomen alueella roihusi 84.

Suomalainen on hidas oppimaan ja valitettavasti varomaton tulen ja ilotulitteiden käsittely aiheuttaa jälleen lukuisia paloja lähiviikkoina.

Kynttilät tuovat joulun tunnelmaa, mutta myös paljon surua. Syksyn ja alkutalven aikana palokunnat ovat sammuttaneet jo yli 40 kynttiläpaloa.

Yksi perinteinen virhe on täyttää lautanen lämpökynttilöillä. Seurauksena voi olla lautasen halkeaminen ja kynttilöiden kaatuminen pöydälle tai koko kynttiläsatsin humahtaminen yhdeksi isoksi liekiksi. Palavaa kynttilää ei tulisikaan jättää ilman valvontaa edes pieneksi hetkeksi.

Jouluna katsotaan paljon televisiota - turhan usein myös palavaa vastaanotinta. Syttymissyy ei ole ohjelmien tasossa vaan telkkareiden peittämisessä liinoilla ja niiden päälle kasatuissa joulurojuissa. Vastaanotin lämpenee tällöin helposti liikaa ja tulipalon ainekset ovat koossa.

Eihän teillä televisiosta ole tehty pöytää?

ULKOTULETopastavat monesti pukin oikeaan osoitteeseen, mutta ovat vaaran lähde unohtuessaan valaisemaan yötä yksin. Huomasin sen konkreettisesti viime jouluaattoyönä, kun vilkaisin ikkunasta ulos ennen nukkumaan menoa. Lähitalon pihaan seinän viereen palamaan jäänyt roihu löi yli metrin korkuista liekkiä. Havainto aiheutti pikaisen pyrähdyksen ulkosalle sammutustöihin.

Joulusaunassa mieli virkistyy ja hermo lepää. Lämmityksessä ei kannata kuitenkaan pitää turhaa kiirettä, sillä kesän jälkeen on jo neljä saunaa palanut liian nopean lämmityksen vuoksi.

Uusi vuosi ja siihen liittyvät raketit ovat tietysti oma lukunsa vaaran aiheuttajina. Eräskin raketin laukaisija koki kauhun hetkiä viime vuoden vaihteessa: ilotulitteen laukaisualustana toiminut pullo kaatui tulilangan jo palaessa ja suuntasi taivaalle tarkoitetun raketin muutaman metrin päähän muista ilotulittajista Voi vain kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos pullo olisikin kaatunut hieman toiseen asentoon...

Myös alkoholi on osasyyllinen monissa paloissa. Juhlajuomien kanssa joulun aikaa viettävien onkin syytä muistaa kokeneen palopäällikön yksinkertainen ohje, joka sopii myös raittiille:

- Pitäisi huolehtia siitä, että sammuu itse viimeisenä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen erikoistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.