Punainen nuttu virtuaalisesti

Noin kuukausi sitten avautunut Playstation Home on pelikonsoli Playstation 3:n käyttäjille tarkoitettu virtuaalimaailma. Kyse ei ole pelistä vaan nettipalvelusta, jossa ihmisiä edustavat avatar-hahmot voivat tavata toisiaan olohuoneestaan poistumatta.

Homen peruspalvelut ovat maksuttomia, mutta tietenkin Sony haluaa omansa takaisin. Joten kaikenlainen lisäkrääsä yleensä maksaa. Esimerkiksi virtuaalikodin sisustamiseen saa menemään vaikka satoja euroja, jos moista todella haluaa.

Jouluna punaviinin ja perijättären innostamana kokeilin Homea itsekin. Kaikenmaailman Habbo-hotellit ja Second Life -touhut eivät ole koskaan suuresti kiinnostaneet, joten innostukseni oli kohtalaisen laimeaa. Erityisesti vannoin, että en pistäisi rahojani senttiäkään virtuaalikrääsään, eli tyhjään.

Perijätär ja punaviini ovat vahvoja voimia tv-kriitikon elämässä, joten lopulta tuli kuitenkin tehtyä hankintoja. Joulun kunniaksi Homen vaatekaupasta löytyi myös perinteiset joulupukin tamineet: hattu, takki, housut ja kengät. Hinta: 0,95 senttiä/kappale. Kulut yhteensä: 3,80 euroa.

Homen ilmasto on kuin Floridan kesä, joten yksi tyyppi juoksemassa punaisissa tukevissa talvitamineissa herätti huomiota. Tunsin sen velvollisuudekseni myös Suomen kansalaisena. Muutamassa minuutissa Homen suomalaispukki oli herättänyt huomiota niin Yhdysvalloissa kuin useimmissa Euroopan valtioissakin.

Tuntui oudolta maksaa 3,80 euroa tyhjästä, vaikka onhan minulla toki moiseen varaa. Eikä idea ollut ilmiselvä edes nykyajan lapselle. Kolmatta luokkaa käyvä perijätär kysyi parikin kertaa, että maksaako joulupukin virtuaalipuku todellakin ihan oikeaa rahaa. Hän on saanut erilaisissa nettipalveluissa pukea nukkeja ihan ilmaiseksi.

Päätin säätää logiikkani vastaamaan nykyajan tarpeita. En suinkaan ollut maksanut tyhjästä. Ajattelin virtuaaliasusteita vanhanaikaisesti tavarana, vaikka oikeasti kyse on palvelusta. Joku tietotekniikan ammattilainen on luonut Home-palveluun virtuaalisen joulupukin asukokonaisuuden ja tarjoaa lopputulosta muille rahallista korvausta vastaan. Näin toimii kapitalismi. Virtuaalikrääsän myymisestä tulee vielä iso bisnes. Home on vasta alkusoittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.