Punaiset sisaret etulinjassa

Kannatuksen hupenemisesta huolimatta sosiaalidemokraatit ovat edelleen avainasemassa.

Alkuhapuilun jälkeen Jutta Urpilainen, 37, johtaa SDP:ta vakuuttavasti. Irvailu unelmahötöstä on päättynyt aikoja sitten.

Valtiovarainministeri Urpilainen on hallituksen toinen johtaja. Jyrki Kataisen (kok.) ykkönen jää historiaan Kataisen–Urpilaisen hallituksena.

Jyväskylässä avainpaikalle, kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi, nousee kuntavaalien äänikuningatar Riitta Mäkinen, 33. Kaupunginhallitukseen valittaneen myös Mervi Hovikoski, 41, vahva sosiaalidemokraatti hänkin.

Monet ennustavat, että Mäkinen ja Hovikoski ovat voimakaksikko, joka tahdittaa Jyväskylässä ainakin sosiaalidemokraattien politiikkaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan vallalle asettaa kuitenkin vissit rajat se, että valtuustossa on oikeiston ja keskustan enemmistö. Vahvakaan sosiaalidemokraatti ei voi saavuttaa Jyväskylän kuntapolitiikassa sellaista asemaa kuin esimerkiksi Pentti Sahi (1929–2002) tai Eino Palander (1901–1974) aikoinaan vasemmistoenemmistön vuosikymmeninä.

Mutta paljon SDP:n naisilta Jyväskylässä odotetaan.

Sekä Mäkisen että Hovikosken yhteiskunnallisen ohjelman ydin on hyvinvointivaltion puolustaminen.

Äänestäjät kokevat Mäkisen luvanneen, että palvelut pidetään kunnossa. Jyväskyläläiset seuraavat tarkasti, miten ja mihin suuntaan kunnalliset palvelut kehittyvät.

Verotusta ei voi kiristää ja velkaa on niin paljon, että monia jo hirvittää. Ainut ratkaisu on menojen karsiminen.

Jyväskylässä arvaillaan jo nyt, mistä ja miten Mäkisen johdolla menoja karsitaan.

Kiinnostavaa on sekin, mitä ajatuksia Mäkisellä on kaupungin elinkeinopolitiikan uudistamisesta ja mikä rooli sen linjoittamisessa on kaupunginvaltuustolla. Parantamisen varaa on. Kaupunginvaltuusto on viime vuosina sivuuttanut elinkeinopolitiikan kokonaan.

Entä rakentaako Mäkinen politiikkaansa aseveliakselin varaan vai näkeekö hän mahdollisuuksia myös punamulta-yhteistyössä?

Toivottavasti Mäkinen saa Jyväskylään uuden tahdin. Jos hän onnistuu kaupunginhallituksen puheenjohtajana, ovat lähtökohdat vuoden 2015 eduskuntavaaleissa erinomaiset.

Voi olla, että keskisuomalaisten demarinaisten kilpailu on eduskuntavaaleissa sillä tavalla reipasta, että puolueen kannatus nousee tässä vaalipiirissä.

Urpilainen voi saada ryhmäänsä Keski-Suomesta uutta voimaa, mutta sitä ennen valtiovarainministerillä on monta hankalaa tilannetta. Urpilainen valmistelee jo maaperää sille, että Kreikalle on annettava lainoja anteeksi. Kaiken lisäksi eurokriisi jatkuu ja Suomen valtiovarainministeri joutuu puolustamaan monia ikäviä ratkaisuja.

Tulevaisuutta on turha ennustaa, mutta joka tapauksessa hallitus on vielä monien kovan paikan edessä.

Demarinaisilla on edessään tulikaste ja etulinjan arki. ”Mä etulinjassa olla pelkään, kun siellä omat ampuu selkään”, runoili Urho Kekkonen aikanaan. Siihen demarinaistenkin on varauduttava.

Mutta punaiset sisaret eivät nyt pelkää sitäkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.