Punertuuko oikeisto-Suomi?

Suomi on vahvasti oikeistolainen maa. 52 prosenttia äänestäjistä sijoittaa itsensä oikeistoon. 23 prosenttia sijoittaa itsensä keskustaan ja 25 prosenttia vasemmistoon.

Perinteisen vasemmiston asema on aidosti heikko, kun näin suuri osa ihmisistä mieltää ajattelunsa lievästi tai selvästi oikeistolaiseksi.

Tulokset perustuvat oikeusministeriön rahoittamaan eduskuntavaalien jälkitutkimukseen, jonka nimi on Demokratiaindikaattorit 2015. Tutkimusta on tehty vertailukelpoisena vuodesta 2003 lähtien. Se perustuu äänestyskäyttäytymisen jälkianalyysiin.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät ole 2000-luvulla merkittävästi porvarillistuneet eli oikeistolaistuneet, vaan vasemmisto-oikeisto -akselilla oman paikan mieltäminen on pysynyt jokseenkin samanlaisena.

Tämä on sikäli mielenkiintoista, että vaaleissa puolueiden kannatukset ovat vaihdelleet. Välillä vallassa on ollut kokoomus, välillä sosiaalidemokraatit tai keskusta.

Sosiaalidemokraatit ovat vuosien 1958, 1962 ja 1991 eduskuntavaaleja lukuun ottamatta olleet maan suurin puolue sotien jälkeisen ajan aina vuoteen 2003 saakka. Sen jälkeen suurimman puolueen asema on ollut kolmissa vaaleissa keskustalla ja yksissä kokoomuksella.

Sosiaalidemokraatit ovat silti viime kevään vaaleja lukuun ottamatta pitäneet tällä vuosituhannella itsensä aina kolmen suurimman joukossa.

Miten tämä on mahdollista, kun niin harva äänestäjä pitää itseään vasemmistolaisena.

Äänestäjät mieltävät puolueet vasemmisto-oikeisto-akselille mielenkiintoisesti. SDP:n äänestäjät katsovat itsensä kuuluvan poliittiseen keskustaan. Viisiportaisella asteikolla SDP:n äänestäjät ovat vain 0,4 pykälää vasemmalle eli todella keskellä. Esimerkiksi keskustan äänestäjät ovat 1,6 pykälää oikealle ja kokoomuksen 2,6 pykälää oikealle.

Äänestystutkimuksen mukaan keskusta olisi oikeistopuolue ja sosiaalidemokraatit keskustapuolue.

Vihreiden äänestäjät sijoittavat itsensä SDP:n vasemmalle puolelle, 0,7 pykälää vasemmalla. Vain vasemmistoliiton äänestäjät ovat vasemmisto-oikeisto-akselilla selvästi vasemmalla, 2,5 pykälää.

Perussuomalaisten viime vaalien kannattajat asettivat itsensä 0,9 pykälää oikealle kun kaksissa edellisissä vaaleissa perussuomalaisten kannattajakunta oli aivan keskellä (vain 0,1 pykälää oikealle).

Vain nuorissa (18–24-vuotiaat) identifioidutaan yhtä runsaasti vasemmalle kuin oikealle. Nuorista 41 prosenttia sijoitti itsensä vasemmalla ja samat 41 prosenttia oikealle. Kaikissa muissa ikäluokissa oikeisto jyllää.

Vaaleissa valta heilahtaa suomalaisessa järjestelmässä yleensä suurimmalle oppositiopuolueelle. Tätä tilanne ennakoi nytkin. SDP on noussut mielipidetiedusteluissa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Välimatka keskustaan on lyhyt.

Antti Rinne on retoriikassa vasemmistolaistanut SDP:tä, vaikka kansalaisten sijoittuminen oikeisto-vasemmisto-akselilla on vakaata. Suuri arvojen murros vaatisi merkittävää ajattelutavan muutosta. Sitä ei ole näköpiirissä.

Todellisuudessa SDP pysynee keskellä ja pyrkii vielä lähelle porvaripuolueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.