Puolison rooli saattaa nousta

Pekka Haaviston (vihr.) ja Paavo Väyrysen (kesk.) vaalikampanjat olivat päräyttävän dynaamisia riuskoine loppukirineen.

Niiden varjossa voittoaan varmistelemaan pyrkivän Sauli Niinistön (kok.) kampanja on näyttäytynyt verenvähyyttä potevana ja värittömänä. Ei olekaan ihme, että vastustajat ovat moittineet Niinistöä pahvi-Sauliksi.

Yllätyksettömässä kampanjassa on luotettu turvallisesti sisäsiisteihin Café Niinistöihin, kun Haaviston tukijoukot ovat herätelleet virkeää kansanliikettä sekä livenä että virtuaalimaailmassa.

Jos Niinistön aneeminen linja jatkuu, on hän toisella kierroksella vaikeuksissa.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos viestii, että suvaitsevaisuus ja ennakkoluulottomuus eivät ole kadonneet Suomesta, vaikka sellaista on jo ehditty pelätä vähemmistöjä solvaavien puheiden lisäännyttyä.

Äänekkyys tuottaa usein enemmistöharhan: kuvitellaan, että suurella melulla mielipiteensä esille tuovat edustavat enemmistöä.

Haaviston menestyksen kohoamisessa on ollut samoja piirteitä kuin Tarja Halosen nousussa kaksitoista vuotta sitten.

Tuolloin osa oli valmis uskomaan, että Halosen Seta-taustasta tulisi ylitsepääsemätön kompastuskivi presidenttiydelle. Toisin kävi.

Haaviston kannatus noudattelee hieman samaa kaavaa. Jo nyt on käynyt selväksi, että Haaviston seksuaalisesta suuntautumisesta ei tule kompastuskiveä, vaikka moni saattoi alkuvaiheessa vielä niin luulla.

Useimmille suomalaisille Haaviston seksuaalisella suuntautumisella ei ole merkitystä, eikä haittaa ole ainakaan siitä, että vähemmistöön kuuluminen on ehdokkaalle tuttua omakohtaisestikin.

Toisella kierroksella ehdokkaiden puolisoiden rooli saattaa nousta ensimmäistä kierrosta näkyvämpään osaan.

Yllätys ei olisi, jos Haaviston puoliso Nexar Antonio Floresin rentous ja luontevuus herättäisi ihmisissä sympatiaa.

Rentoutta ja välittömyyttä kaipaisi myös Niinistön puolison Jenni Haukion julkinen rooli. Nyt suuri vaara on, että pahvi-Saulin rinnalla nähdään seisomassa muovi-Jenni.

On ymmärrettävää, että kaunis kolmikymppinen nainen haluaa korostaa katu-uskottavuuttaan asiakeskeisenä ihmisenä ja visusti varoo lipsahtamasta ylenpalttiseen välittömyyteen.

Mutta liika yrittäminen näkyy. Kyllä nuorikin nainen voi heittää kehiin kakkureseptin ja olla edelleen uskottava asiaihminen.

Haukio ei heittäytynyt leikittelyyn myöskään Linnan juhlien jatkot -ohjelmassa, vaikka kepeys kuuluikin ohjelman formaattiin.

Kun Haaviston ja Eva Biaudet’n puolisot kertoivat pilke silmäkulmassa, mitä he ehkä saattaisivat muuttaa Linnan juhlien käytannöistä, jos puoliso tulisi valituksi, totesi Haukio ykskantaan suu tiukkana viivana, että käydään nyt nämä vaalit ensin.

No kamoon, Jenni! Relaa vähän!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.