Puoluejohdot puhdistukseen

Muutenkin touhu tuntuu holtittomalta, kaikki pitäisi kerralla erottaa", Irwin lauloi Vexi Salmen sanoittamassa protestilaulussa 33 vuotta sitten (1976). Irwin hyökkäsi verottajaa ja valtiovaltaa vastaan, sillä hänen Tampereen kotinsa oli ulosmitattu.

Sanat tuntuvat osuvilta, kun seuraa suurten puolueiden kiemurtelua puoluerahakohussa.

Ensin selvisi hieman Nova Groupin ja Kehittyvien Maakuntien Suomen (KMS) puoluerahoista. Sitten samoista asioita löytyi lisää ja lisää. Nyt harmaata aluetta on puolueita lähellä olevien säätiöiden toiminnassa. Puolueraha on leimautunut epäilyttäväksi.

Puoluerahoituksen perinteinen toimintatapa joutuukin nyt arvioitavaksi. Kun puolueet ja poliitikot näyttävät ottaneen halulla vastaan kyseenalaisen liikemiehen rahoja, tilanne näyttää pahalta. Raha on ohittanut moraalin.

Puoluerahoituksen harmaa vyöhyke on samankaltainen kuin huippu-urheilun dopingissa. Voittoja on haettu keinoista välittämättä.

Puolueet käyvät lävitse samanlaista katastrofia kuin Suomen hiihto Lahden MM-kisoissa.

Tilanne ei ehkä enää puhdistu pelkällä tilien läpikäynnillä ja rahojen palauttamisella. Onkin pakko kysyä, pitäisikö kolmen suuren puolueen johdossa tapahtua aitoja puhdistuksia.

Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n vaalirahoituksesta on löytynyt erilaisia kyseenalaisuuksia. Ottavatko asioista vastuun puolueen puheenjohtajat vai puoluesihteerit? Vaihdokset voivat tilannetta ainakin symbolisesti korjata.

Politiikan uskottavuus on yhteiskunnallisesti niin suuri asia, että sen eteen puolueiden on tehtävä selkeitä ratkaisuja.

KERROSTALOT ovat energiasyöppöjä, kertoo ympäristökeskuksen erikoistutkijan Ari Nissisen uusi energiakulutusraportti. Kerrostalo tuhlaa asuinneliötä kohti enemmän lämpöä ja vettä kuin moderni rivi- tai omakotitalo.

Pientaloasuminen on siis vastoin yleisiä ennakkoluuloja ekologisempaa kuin kerrostalossa asuminen. Yksi syy tähän on, että kerrostaloissa on ylimääräisiä lämmitettyjä neliöitä (kuten käytävätiloja). Asukkaat eivät maksa kulutuksensa mukaan ja näin motivoidu säästämään.

Mitähän tähän sanoo tiiviiden kerrostalokaupunkien puolesta puhunut Osmo Soininvaara?

RATAPIHA jakaa Jyväskylän keskustan kahtia. Se on käytännössä suuri parkkipaikka. Kaupunkikuvaa täyttää parhaimmillaan kymmenet tai sadat vaunut.

Miksi vaunujen parkkipaikkaa ei voisi rakentaa kauemmaksi keskustasta?

YLEN toimitusjohtaja Mikael Jungner osaa yllättää. Hän on hätkäyttää narsistisella tyylillään ja persoonallisilla kannanotoillaan hyvässä ja pahassa.

Esimerkiksi viime viikolla Jyväskylässä hän pyysi kuvittelemaan, millainen maailma olisi, jos energia olisi ilmaista. Sitten hän lisäsi, että media on jo ilmaista.

Miksi Jungner haluaa mediamaksua Ylelle (eli Yle-maksua), jos kaikki on jo ilmaista? Eihän ilmaisesta tarvitse maksaa. Loogisuus ei ole ollut populisti-Jungnerin vahva puoli.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.