Puolueraha haisee turhaan

SDP on saanut piilopuoluetukea ammattiyhdistysliikkeeltä, Yleisradion MOT-ohjelma kertoi maanantaina. Vuotuinen tuki on ollut noin 400 000 euroa. Myös vasemmistoliitolle on ohjattu ammattiyhdistysliikkeen rahoja 50 000 euroa.

Koulutusrahojen ohjaaminen puoluetueksi kuulostaa pahalta. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on korostanut, että puolue on toiminut lakien ja asetusten mukaan. Näin varmaan on, mutta paha maku nyt nousseesta puoluerahaskandaalista jää.

SDP:n ja SAK:n välisistä rahavirroista on puhuttu vuosia mutta selviä näyttöjä ei ole ollut. SDP ei myöskään itse ole avoimesti asioista kertonut. Nyt uutinen paljasti todellisuuden.

Puoluerahoitus pitäisi vihdoinkin saada aidosti avoimeksi. On aivan asiallista, että yksityiset ihmiset, yritykset ja yhdistykset tukevat puolueita ja ehdokkaita. Politiikka ei saa ajautua vain valtion maksettavaksi.

Nyt paljastuneessa SAK:n, SDP:n ja Vasemmistoliiton rahoituskuviossa on ollut ongelmallista juuri sen pitäminen salassa. Osa SAK:n jäsenistä voi nyt kokea, että heidän rahojaan on käytetty väärään tarkoitukseen. Ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksut on ajateltu työntekijöiden edunvalvonnaksi. Puoluetoiminnan tukemisessa voi jäsenistössä olla hyvin erilaisia kantoja, sillä SAK:n jäsenet äänestävät vaaleissa todennäköisesti vaihtelevasti eri puolueita.

KÄHMINTÄ ei saisi olla asia, joka tulee mieleen puoluerahoituksesta. Poliittinen toiminta on tärkeä asia yhteiskunnassa. Suurin osa poliitikoista (kunnallispoliitikoista kansanedustajiin) on työteliäitä ja antaumuksella asioita ajavia ihmisiä. Heidän työskentelyään on syytä arvostaa.

Poliittinen toiminta tarvitsee rahoitusta. Yksityisten ihmisten, yritysten ja yhteisöjen rahoitus on arvokasta ja hyödyllistä. Poliittisen toiminnan rahallinen tuki ei siis saisi leimautua yleisesti moitittavaksi.

Tällainen ajattelu edellyttää suurta asennemuutosta mediassa ja meissä ihmisissä. Demokraattisesti toimiva yhteiskunta on yhteiskuntamme ydinarvo. Demokratian toimivuutta on vaalittava ja kehitettävä. Poliittisen toiminnan rahoitus on keskeinen osa tätä demokratian toimintaa.

Ilman rahaa poliittinen toiminta kuihtuu. Siksi poliittisessa toiminnassa on oltava myös lahjoitettua rahaa ja näitä lahjoituksia.

Parhaiten tähän tavoitteeseen päästään avoimuudella.

ISÄ MITRO (sd.) ei taida saada esiintyä EU-vaaleissa papin kaavussa. Ortodoksinen kirkko haluaa näin irtauttaa kirkkoa ja politiikkaa. Ratkaisu on kovin ymmärrettävä, vaikka julkisuusmagneettina vuosia esiintynyt ehdokas ei sitä itse näin mielläkään.

HELSINGIN kaupungin uusi sosiaalijohtaja, teologian maisteri Paavo Voutilainen (sd.) sisusti työhuoneensa 51 000 eurolla. Uniikkihuonekalut ovat parasta mitä saatavilla on. Sihteerin huoneeseen kului yli 20 000 euroa.

On uskomatonta, että näin voi tapahtua verorahoilla ja julkisella sektorilla.

Samaan aikaan sosiaalimenoista leikataan ja köyhät kärsivät.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.