Purjehdus on laji, jossa kukaan ei ole messissä

Pääsin Riossa mukaan elämäni ensimmäiseen regattaan.

Tuskinpa mitään muuta olympialajia on niin hankala seurata kuin purjehdusta. Jotain ne siellä avomerellä tekevät. Videokamerat välittävät mediakeskuksen näytöille kuvaa vain yhdestä luokasta. Yle saa koti-Suomeen signaalia sentään kahdesta luokasta – mutta ei kaikista suomalaisista.

Toimittajat odottavat rannalla ja yllättyvät kuullessaan, mitä kaikkea meriseikkailuissa on tapahtunut.

Rion kisapäivät ovat todistaneet, ettei lajista puutu väriä. Torstaina Tapio Nirkolla katkesi peräsin, Lindgrenin veljesten vene kaatui ja Tuuli Petäjä-Siren pohti protestia jumituttuaan argentiinalaisen kanssa.

Avauspäivänä Petäjä-Siren sai kuunnella ahtaassa kääntöpaikassa viereisten naisten kiljumista. Perjantaina suurin mitalitoivo Tuula Tenkanen kyynelehti raskaan kisapäivän päätteeksi, kun väsymys purkautui.

Se on ymmärrettävää. Alla on jokapäiväinen jännitys, paineet ja fyysisesti rankka suoritus, ja sen jälkeen pitäisi vielä tsempata median edessä ja jakaa fiksuja kommentteja, vaikka on aika lailla lopussa. Ihmeellisesti ne urheilijat venyvät aina tähän kaikkeen.

Merelle lähtevät purjehtijoiden lisäksi myös kuvaajat. Valokuvaajien vene on vesillä parhaimmillaan viisi tuntia, joten kukin voi kuvitella tunteen, kun iso hätä iskee kesken kaiken.

Pienempi hätä hoidellaan helpommin veneen laidan yli. Naiskuvaajilla on takuulla mielenkiintoista.

Valokuvaajat tähtäilevät koko päivän vain yhtä luokkaa. Kuvaajien lujaa kulkeva vene siirtyy toisten luokkien pariin vain silloin, kun se sopii kaikille seitsemälle kyydissä olevalle kuvaajalle.

Yksi purjehduskuvaaja putosi jo pois kyydistä. The Irish Timesin kuvaajalta hylättiin akkreditointi, koska hän työskenteli käytännössä toimittajana: haastatteli urheilijoita ja teki juttuja. Olympiasääntöihin vedoten hän menetti kulkuluvan kisoihin, eikä tuleviin olympialaisiin liene enää asiaa.

Olympiasäännöt ovat tiukat myös televisioyhtiöillä. Joensuun Katajan yleisurheilujaoston toiminnanjohtaja Tomi Pyylampi on hommissa Riossa juoksulajien parissa. Hän toimii apuna Ylen ja OBS:n televisiotuotannossa.

Pyylampea ei voi kuitenkaan haastatella. Ylen Rion kisaprojektin päätuottajan Robert Portmanin mukaan OBS:n ja Ylen välinen sopimus kieltää häneltä ja muilta vastaavilta henkilöiltä kommentoinnin.

Purjehduspaikalla Yle on saanut pomppia muun median ja purjehtijoiden tavoin. Sählinkiä riittää, kun Marina da Glorian rannalla päivystetään vuorotellen kahdella eri mixed zonella eli haastattelupaikalla.

Kahtena päivänä kävikin niin, etten päässyt lopulta kuulemaan Tuuli Petäjä-Sirenin meriselityksiä.

Sen huomasin rannalla, että purjehtijat ovat kisan jälkeen aivan poikki. Kerran Petäjä-Siren kiirehti auttamaan luokkansa algerialaispurjehtijaa maihinnousussa. Itse hän pyysi apua Lehtikuvan kuvaajalta, kun ei jaksanut enää puristaa irti jotain osaa purjelaudasta.

Laji onkin yksinäistä puurtamista merellä, ystävinä tuuli ja meren aallot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.