Putki päällä uuteen vuoteen

Vuosi on jälleen vaihtunut henkilökohtaisen morkkiksen merkeissä. On jälleen aloitettava ankara katkaisuhoito.

Pitkään kytenyt suklaanhimo repesi jouluna täysin. Koska koko jouluviikko oli lomaa, alkoi rasioiden kahistelu hyvissä ajoin ennen aattoa. Kaakao vain pöllysi sohvannurkasta kun leuat jauhoivat.

Itseään voi yrittää pettää hokemalla vanhaa sanontaa ”tärkeämpää kuin se, mitä joulun ja uudenvuoden välissä syö on se, mitä syö uudenvuoden ja joulun välissä”. Pötyä. Jokainen herkutteluun taipuvainen tietää, että yhdessä viikossa saa valtavaa tuhoa aikaan orastavaan painonhallintaan.

Sulkaaholistin on myönnettävä ettei käyttö ole hallinnassa silloin, kun käärepapereita piilottaa perheenjäseniltä taskujen puuttuessa trikoohousujen kaulukseen. Pöydälle jätetään näkyviin soveliaat pari paperia. ”Koristeena” olevaa makeiskulhoa täyttää salaa, jotta mussuttelua ei kukaan huomaisi.

Valheellinen on myös sanonta on ”jos jätät viinerin päivässä syömättä, laihdut vuodessa seitsemän kiloa”. Kokeiltu on, ei pidä paikkaansa. Syömättömät kalorit kannattaa toki laskea kulutukseen mukaan esimerkiksi liikuntasuorituksen yhteydessä.

Itse onnistuin karistamaan muutaman gramman kesällä niin sanotulla Shell-dieetillä. Aloin tehdä pyörälenkkejä kohti Muuramen Shelliä, jossa piti syömäni kaksi pizzaa tuplajuustolla ja muutama jäätelö. Kerran söin banaanin K-marketilla, mutta pizzoja en kertaakaan, vaan käännyin ajoissa takaisin. Näin 26 kilometrin lenkin kokonaiskulutukseksi tuli yli kolmetuhatta kaloria, mahtavaa.

Läskisodassa on tärkeää säilyttää hyvä mieli. Shell-dieetti kohentaa varsinkin sitä, mutta myös kuntoa. Josta tuli mieleen, että pitäisi aloittaa hiihtäminen.

Epätoivoon ei pidä vaipua. Nyt on aika keventää ruokavaliota esimerkiksi seuraavan katumuskiisselin avulla. Sitä voi syödä mielin määrin pääruuaksikin ja aina, kun tekee mieli hieman herkutella.

Kiehauta litra vissyvettä. Vedä kattila sivuun ja sekoita siihen 5–6 ruokalusikallista veteen liuotettua perunajauhoa. Laita takaisin levylle niin että keitos pulpahtaa. Jäähdytä.

Jos käyttää hedelmäisiä vissyjä, tulee kiisseliin häivähdys makuakin.

Joulunajan pyhät sijaitsivat kalenterissa työssäkäyvien kannalta parhaassa mahdollisessa kohdassa. Muutamalla lisälomapäivällä saattoi saada kolmatta viikkoa vapaata. Monella työpaikalla kävi kuhina, kun vapaita tasoiteltiin halukkaiden kesken. Kummallista, miten vakaumukselliset ateistitkin olivat käsi ojossa lisävapaita hamuamassa vaikkeivät usko koko jouluun.

Lopuksi sääennustus. Kissa on maannut fleecehuovista tehdyssä talvipesässään jo kaksi viikkoa takapuoli länteen. Se tietää ankaria pakkasia lähiviikoiksi, mutta aikaista kevättä. Korvasieneen pääsee jo huhtikuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.