Puuttuuko satamasta portaikkoja?

Maanantai-iltana pyöräilin Jyväskylän satamassa ja siellä näytti ihanalta.

Aivan kuin arkkitehtuuritoimiston utopistisissa havainnekuvissa, joissa on aikainen kesä ja nuoria vähäpukeisia ihmisiä. Sataman suloisella nurmimatolla todellakin makaili ja istuskeli eri kokoisia ihmisryhmiä, jotkut söivät jäätelöä, liikkeellä oli juoksijaa, pyöräilijää, nuorta, vanhaa, ulkomaalaista. Maanantai-iltana!

Olin aikaisemmin samana päivänä käynyt satamassa jo kertaalleen juttukeikalla. Illalla pyöräretkellä innostuin selostamaan miehelleni jutun aihetta: katsopas tähän kohtaan, tähän Lutakonaukion päätyyn tulee 93 metriä leveät graniittiportaat, ihan kuin sellaiset Odessan portaat! Mies hämmästeli ja kehui sataman viihtyisyyttä.

Mutta sitten hän kysyi, paljonko maksaa? No 400 000 euroa.

– HUHHUH, siitä ei kaupunkilainen tykkää! tuumasi mies.

Niin, mutta maksaahan se, infrastruktuuri. Olen lukenut ja tehnyt Lutakon ja sataman laajan alueen rakentamisesta ja kehittämisestä kymmenittäin juttuja vuosien mittaan. Vuonna 1991 valmistuneen Ceausescu Beachin – siis anteeksi Promenadin – hintalappu oli 10 miljoonaa markkaa.

Vuonna 2009 kapunginvaltuusto hyväksyi sataman ja Lutakon liikennealueen ison yleissuunnitelman, jonka hinta-arvio oli 15,26 miljoonaa euroa. Siitä sataman sanee­rauksen osuus oli noin 9 miljoonaa, ”Lutakon tunnelin” alun perin 4,6 miljoonaa, myöhemmin 6,6 miljoonaa euroa. Parkkihallin rakentaminen 14 miljoonaa euroa.

Lutakonaukion hinnoittelusta kirjoitin 2012, että pintarakenteet maksavat 3,8 miljoonaa euroa. Pari vuotta sitten kesällä rakennettiin nyt riemulla käytettöön otettu puistoalue, se maksoi myös 400 000 euroa sen jälkeen, kun lautakunta pienensi budjettia 100 000 eurolla. Rahanmeno alkoi hirvittää päättäjiäkin, ja 400 000 euron portaiden rakentamista lykättiin vuodella.

Nythän näiden portaiden rakentamisesta on turha rutista, päätökset on tehty ja urakkakilpailutus alkaa. Pyöräretken jatkuessa satamasta Mattilanniemen suuntaan ”kaupunkikyttääjä” ei silti voi olla mutisematta. Promenadin venetsialaisilla portailla, muureilla ja kummallisilla pikku piazzoilla ei paljon oleskella, ihmiset pakkautuvat nurmilänteille ja veden ääreen.

Niin että, tarvitaanko satamassa vielä lisää massiivisia kiviportaita? Jos Lutakon­aukion sorarinteeseen kärrättäisiin autokuormallinen multaa ja kylvettäisiin nurmikko, nousisiko kaupunkilaisten suunnasta hirveä äläkkä? Olisiko törkeän näköinen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.