Pyöräteiden riskikartoitus

Polkupyöräilijä on liikenteen heikko astia, joka putoaa korkealta katuun ja särkyy. Vaara vaanii pyöräilijää autojen lisäksi kevyen liikenteen väylällä. Seuraavassa pyöräteitten tyypillisimmät riskitekijät.

LANDE ARMSTRONG. Nuori pyöräkaahari. Opiskelija, joka on muuttanut pieneltä paikkakunnalta kehittyvään Jyväskylään. Ajaa vastoin kaikkia tunnettuja liikennemerkkejä, koska ei tunne liikennemerkkejä. Ei ymmärrä piitata muusta kevyestä liikenteestä, koska kotipuolessa ei yksinkertaisesti ollut muuta liikennettä, minkä seassa harjoitella.

Vastavirtaan kulkija, joka pyöräilee vastaan vasten yksisuuntaista Gummeruksenkadulla. Kouliintuu kaksipyöräisestä vaaratilanteesta riskittömäksi normipolkijaksi opiskelujen edetessä kandivaiheeseen.

MUMMO. Nousee hieman yllättäen pyöräteiden yksivaihteiseksi huutomerkiksi. Änkeää vastaan notkahtaneella Tunturi Ainolla, jossa tussut kumit. Ei aiheuta Lande Armstrongin tapaan vaaraa kaahauksellaan, vaan mummon ongelma on alinopeus.

Riski muulle liikenteelle realisoituu kovassa vastatuulessa, jolloin hitaasti rullaava sinisen trenssitakin ja käsilaukun yhdistelmä saattaa hetkessä ottaa kaksimetrisen korjausliikkeen sivuun, koska tasapaino on pettämäisillään. Törmäysvaara.

Eniten vaarallinen itselleen, mutta fiksu pyöräilijä ohittaa mummon kaatumissäteen tuolta puolen ja soittaa tarvittaessa ambulanssin.

TANKOJUOPPO. Liikkeitä vaikea ennustaa, koska tankojuopossa yhdistyy Lande Armstrong ja mummo samassa tolpanvälissä. Voi pyöräillä hitaasti ja nopeasti yhtäaikaa, koska humalaisen logiikka toimii niin. Seuraukset mitä tahansa Jopon keulimisesta puhdaslinjaiseen kylkirysähdykseen.

Aamuyöllä palokunnan mäessä Voionmaankadulla liikkuvien kannattaa varoa baarista kotiutuvaa tankojuoppoa. Känni-Helkama lepuuttaa usein alamäessä väsyneitä silmiään suloiset kahdeksan sekuntia pyörän rullatessa kohti alikulkua 35 kilometrin tuntivauhtia.

LIIKENNEPOLIISI. Tällä tyypillä on kaikki vehkeet, joita Turvatekniikan keskus suosittelee: nastarenkaat, huomioliivi, pyöräilytakki, sormettomat hanskat, kypärä, trikoot ja valot, vaikka olisi päivä. Hän näyttää eurooppalaiseen tapaan käsimerkeillä, että aikoo kääntyä nyt ja odottaa muilta samaa antaumusta elehdintään.

Pysyy turvassa itse, mutta aiheuttaa vaaratilanteen huomauttamalla vastaantulijaa eurooppalaisten tapojen puutteesta. Tuloksena voi olla kevyt provosoituminen liikennepoliisille; "soita äijä liikkuvalle". Kun katse on pois menosuunnasta, riskit kasvavat.

RYHMÄ MUUT. Läski pulu. Lintumaailman B-52 hilaa ruhoaan ilmaan Aren aukion ja Kompassin välisellä kiitoradalla Kävelykadulla. Lentää vastaan naaman korkeudella "pommitusluukku" auki. Onneksi enemmän kiusallinen kuin vaarallinen.

TÄSSÄ OLIVAT Jyväskylässä polkupyöräilevän yleisimmät vaaratekijät, mutta alati muuttuva kevyt liikenne kehittää uusia riskejä sitä tahtia, ettei kaikille ehdi edes kelloa rämpyttää.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen kulttuuriosaston toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.