Pyhän tuulen puhureita

Japaninmerellä on tehty arkeologisia löytöjä, jotka innostavat tutkijoita mutta saattavat ruokkia myös kansallismielisiä intohimoja.

Kiinaa hallinnut Kublai-kaani (1215–1294), Tshingis-kaanin pojanpoika, yritti 1200-luvun lopulla vallata Japanin kahteen otteeseen, mutta mongolihallitsijan yritykset romutti kummallakin kerralla hirmumyrsky. Laivastot tuhoutuivat. Nyt Japanin lounaisrannikolta on löytynyt tuon sotalaivaston alus noin 730 vuoden takaa.

Hyökkäysyritykset vuosina 1274 ja 1281 olivat valtavia merisotakatastrofeja. Ensimmäisessä laivastossa oli noin 900 alusta, jälkimmäisessä ehkä jopa 4 400 alusta ja 150 000 miestä.

Ilmeisesti jälkimmäinen laivasto tuhoutui vasta ensimmäisten taistelujen jälkeen ja hyökkääjien saatua jo jonkinlaisen sillanpään Japanissa, sillä hylyissä on taistelujen jälkiä. Laivasto ja päävoimat olivat yhä merellä, kun myrsky iski. Tutkijat arvioivat, että mongolien laivastosta tuhoutui noin 80 prosenttia ja ainakin 100 000 miestä hukkui. Kaani suunnitteli vielä kolmattakin sotaretkeä Japaniin mutta ehti kuolla ennen sen toteutusta.

Löytöjen perusteella laivanrakennustekniikka oli tuolloin Aasiassa paljon kehittyneempää kuin Euroopassa. Kublai kaanin laivojen aseina oli muun muassa sirpalepommeja. Hylkylöydöt voivat tukea kiisteltyjä teorioita, joiden mukaan kiinalaiset eunukkiamiraalit kartoittivat löytöretkillään maailman jo paljon ennen eurooppalaisia.

Kublai-kaani oli moderni ja toimelias mies, jonka aikaansaannoksia olivat muun muassa pääkaupungin siirto Pekingiin, kaikille avoin koululaitos, valtakunnallinen postiverkosto ja paperiraha – sekä sitä seurannut inflaatio. Kaanilla riitti jättivaltakunnassaan työtä ilman Japaniakin, mutta myytti mongolien voittamattomuudesta murtui. Japanissa se korvautui toisella myytillä: maan oli kahdesti pelastanut kamikaze, jumalainen tuuli.

Tuohon myyttiin keisarillinen Japani turvautui jouduttuaan tappioiden tielle toisessa maailmansodassa. Kamikaze tuli yleisnimikkeeksi japanilaisten itsemurhahyökkäyksille vihollisiaan vastaan.

Aluksi kamikaze tarkoitti vain lokakuussa 1944 muodostettuja syöksypommittajayksiköitä, mutta pian sillä viitattiin myös pikaveneisiin, sukellusveneisiin, ihmistorpedoihin ja yksittäisiin rynnäkkösukeltajiin, joilla tehtiin tai aiottiin tehdä itsemurhahyökkäyksiä. Epätoivoiset hyökkäykset eivät enää muuttaneet sodan kulkua, mutta kamikaze-tehtävissä kaatuneet saivat nimensä muistotauluihin edelleen suuria intohimoja herättävässä Tokion Yasukuni-temppelissä.

Nyt hylkylöydöt ovat palauttaneet japanilaisten kansalliseen muistiin alkuperäisen kamikazen – aikana, jolloin eri puolilla Aasiaa muistellaan toisen maailmansodan päättymistä Tyynellämerellä 70 vuotta sitten. Erityisen näkyvästi japanilaisen imperialismin kukistamista muistavat kiinalaiset, ja syystäkin: Kiinalaisten tulkinnan mukaan heidän toinen maailmansotansa alkoi jo vuonna 1931 provokaatiosta, jonka nojalla Japani valtasi Mantshurian, ja Japanin 14 vuotta kestäneen aggression aikana kuoli yli 35 miljoonaa kiinalaista.

Nyt liikutaan siis historiallisesti herkillä vesillä, molemmin puolin Japaninmerta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.