Rahamarkkinat vetävät henkeä

Rahoitus- ja sijoitusmarkkinoilla on viime viikot huoahdettu ja vedetty jonkin verran takaisin kovin positiivisiksi äityneitä odotuksia. Arveluvaihe voi kestää odotettua pidempäänkin, sillä vasta syksyn alkaessa katsotaan tosissaan, miten maailma makaa. Silloin pitää olla jo merkkejä kasvusta.

Toki lyhyemmälläkin aikavälillä saatetaan nähdä isoakin heiluntaa niin koroissa kuin osakehinnoissa. Esimerkiksi tämän viikon datatarjonta on kovaa luokkaa. Yhdysvalloista saadaan ISM-indeksi ja kesäkuun työllisyystiedot, Euroopasta ostopäällikköindeksit ja elinkeinoelämän ja kuluttajien luottamuslukemat.

Teollisuuden luottamusluvut lienevät laajasti noususuunnassa, mutta toki surkeilta tasoilta. Ainakin se kehitys jo nähtiin Belgian ja Saksan lukemissa. Mitään jättihyppäystä parempaa kohti ei silti luvassa ole.

YHDYSVALTAIN keskuspankki odotti taas hidasta talouden elpymistä, eivätkä keskuspankkiirit usko enää deflaatioriskeihin. Dollari putosi taas ja maailma pelkää yhä enemmän, että tulee vielä putoamaan ja rajusti ennen kuin jenkkivelkaantuminen on edes lähes tasapainossa. Japanissa puolestaan deflaatio näyttää palaavan. Japani ei siitä oikein vakuuttavasti ehtinyt irrotakaan.

Euroopan keskuspankki antoi pankeille ennätysmäisen likviditeettiruiskeen vuoden rahoitusta. Ilmeisesti se pyrkii tosissaan välttämään ohjauskoron jatkoalennusta, eikä usko, että inflaatio ainakaan kovin nopeasti nostaa päätään. OECD muistutti EKP:tä että korkokin on syytä pitää kalupakissa, sillä Euroopan talous kääntyy kovin kankeasti.

Saksan Ifo ennusti Saksan kansantuotteen jäävän hiukan miinukselle ensi vuonnakin tämän vuoden pitkän miinuksen jäljiltä.

ONGELMAT EIVÄT ole lähimainkaan ohi, vaikka maailmalta kuuluu jo myös hyviä uutisia. Yritysrahoituksen kovenantit paukkuvat nyt varsin yleisesti ja kiristävät yritysten rahoitusta. Kovenantit ovat yrityksen rahoituksen ehtoja, jotka sitovat rahoituksen kiinni yrityksen omiin tunnuslukuihin ja tekemisiin tai tekemättömyyksiin. Kovenanttien rikkoutuminen nostaa rahoituksen hinnan nyt dramaattisesti, joten niiden pitämisestä kannattaa nyt huolehtia poikkeuksellisen tarkkaan. Markkinoilta kyllä löytyy keinoja.

Työttömyyden kasvun arvioidaan yleisesti nopeutuvan kehittyneissä maissa. Ainakin Suomessa on vaara, että pitkät lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi, jos syksy ei lupaa selkeästi parempaa. Toukokuun työttömyyslukema lähenteli jo 11 prosenttia, mutta siihen ei kannata tuijottaa, sillä silloin tullaan kouluista työmarkkinoille. Vaikka niitä töitä olisi siinäkin tapauksessa syytä löytyä - nyt ei löydy - työllisyyskirjanpito häiriintyy pahanpäiväisesti.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.