Rahamiesten uusi Klondyke

Himoksessa ollaan lyömässä silmään isointa vaihdetta. Odotettu Himoskylän eli Himoskeskuksen asemakaava vahvistui. Se luo uudelle matkailukaupungille tiiviin keskustan kylpylöineen ja muine palveluineen kuten muinaisille roomalaisille.

Rahamiehiä alueella on rampannut kiilto silmissä sen jälkeen, kun suuret suunnitelmat kylpylästä, uudesta hotellista sun muista julkistettiin pari vuotta sitten. Nyt heitä odotetaan tulevaksi jo parijonossa. Lomailija kaipaa toista lomailijaa ja raha lisää rahaa. Massat vetävät toisiaan puoleensa fysiikan lakien mukaisesti.

HIMOKSEN SYNNYN ensimmäinen oivallus syntyi yli 20 vuotta sitten Juhani Ojalan päässä, kun hän Etelä-Suomen korkeuskarttoja selatessaan huomasi korkeimpien mäkien olevankin Jämsässä synnyinseudullaan.

Toinen oivallus on tuoreempaa tekoa eli noin vuoden vanha, kun Jämsän kaupunki osti 150 hehtaaria raakamaata matkailukäyttöön Pohjois-Himoksen rinnalta Päijänteen rannasta. Puuttuva lenkki rinnesirkuksen ja upean Päijänteen välillä ei ollutkaan Patajoen kanavointi, kuten tähän saakka oli ajateltu. Se oli maayhteys Himokseen.

Maayhteys oli tietysti ollut olemassa iät ajat mutta sitä ei ollut otettu käyttöön. Oli tuijotettu vain Pohjois- ja Länsi-Himoksen rakentamiseen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Näiden kahden elementin, Himoksen ja Päijänteen, summa vasta tekee kokonaisuudesta suuren. Näin matkailuväki uskoo. Vastaavaa ei löydy mistään Suomesta.

SIJOITTAJIEN RYNTÄYKSELLE Himokseen voi löytää ontuvia vertauskohtia 110 vuoden takaisista tapahtumista Klondyken kultaryntäyksestä. Köyhät piruparat ympäri maailmaa pakkautuivat Kanadan erämaajokien varteen äkkirikastumisen toivossa. Harvat onnekkaat toivat puroilta kultaa reppukaupalla. Suurin osa Dawson Cityn kultakaupunkiin päätyneistä menetti vaivalloisella matkalla viimeisetkin rahansa ja sai vain kokemusta, jos säilyi hengissä.

Himoksen Klondykessa rahamiehet kantavat tässä vaiheessa alueelle "kultaa" reppukaupalla siinä toivossa, että raha alkaisi poikia eli tuottaa. Tyhjätaskuilla ei Himoksen Klondykessä ole osaa eikä arpaa. Entisaikojen ja tämän päivän vaskoolimiehillä yhteistä on luja usko ja toivo, että kultaa löytyy.

Himoksen esiintymän hyödyntämisen ainoa uhka on lama. Se veisi rahamiehet reppuineen muualle. Laman aikana tyyris lomailu ei ole ihmisen elämän ykkösasioita.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Jämsän aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.