Rahan arvoisia kohtaamisia

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petrikki Tukiainen haastoi maakunnallisen yrittäjäjuhlan puheessaan tammikuussa yritykset ja oppilaitokset kohtaamaan toisensa uudella tavalla edes yhtenä päivänä vuodessa. Onneksi haaste ei haihtunut tuuleen juhlahumun mukana vaan kipinä jäi hehkumaan syttyäkseen toivottavasti todella liekkeihin huomenna perjantaina.

Haasteesta syntyi Kohtaamistalkoot-päivä, jonka tavoitteena on lisätä verkostoitumista ja vuorovaikutusta opiskelijoiden, opettajien ja työelämän välillä. Idea on harvinaisen vapaa ja villi: opiskelijat voivat soittaa yrityksiin ja pyytää edes vartin juttutuokiota. Samalla tavalla yrittäjätkin voivat toki kutsua nuoria kylään.

Yrittäjät voivat myös jättää avoimen kohtaamiskutsun tapahtuman facebook-seinälle, mikä lienee hyvin nuoria tavoittava sosiaalisen median keino. Kohtaaminen ei vaadi tilajärjestelyitä tai tarjoiluja, eikä ennalta laadittuja yritysesittelyitä diasulkeisineen tai mainosvideoineen.

Yrittäjille kohtaamistalkoot tarjoavat mahdollisuuden testata ajatuksiaan nuorilla ja saada viimeisintä tietoa oppilaitoksista. Opiskelijat puolestaan kuulevat kokemuksia työelämän arjesta eri ammateissa. Parhaimmillaan molemmat osapuolet voivat oppia toisiltaan ja verkostoituminen voi johtaa yhteiseen tekemiseen jonkin projektin tai jopa työllistämisen kautta.

Jos työnantaja ja työntekijä kohtaisivat yhden päivän aikaisemmin, siitä koituisi vuositasolla 26 miljoonan euron säästö. Tieto on peräisin kansanedustajaTarja Filatovilta (sd.), jolla muuten on pisin työministerin ura Suomessa (A-talk 10.4.).

Huomisten kohtaamisten arvoa lienee vaikea mitata rahassa, ainakaan kovin tarkasti. Toisaalta kukaan ei mitään menetäkään, ellei nyt omaa aikaansa laske niin arvokkaaksi, ettei siitä edes varttia tulevaisuuden hyväksi lohkaise.

Jos joku kokee ihmisten väliset kohtaamiset niin arkiseksi asiaksi, että talkoopäivä hymyilyttää, hyvä niin! Valitettavasti yksinkertaisesta asiasta on tullut monimutkaistuneessa maailmassa mörkö, jonka selättämiseksi talkoot ovat todella tarpeen.

Monet nuoret kokevat ylitsepääsemättömän vaikeaksi mennä suoraan jonkun vieraan ihmisen puheille – joillekin jopa yhteyden ottaminen puhelimella on vaikeaa. Näin monelta jää esimerkiksi kesätyöpaikka saamatta, kun sähköpostihakemukset jäävät kasvottomiksi.

Toisaalta moni suuri yritys ei nykypäivänä anna työnhakijalle edes mahdollisuutta tulla esittäytymään. Nettisivuilla kielletään tylysti kaikki yhteydenotot ja kehotetaan vain täyttämään rekrytointilomakkeet, joihin voi joskus toki liittää jopa videon itsestään.

Odotetusti Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) on ottanut innokkaimmin yrittäjäjärjestön haasteen vastaan. Yliopisto suhtautuu periaatteessa myönteisesti ja toivoo jatkoa syksyllä.

JAMK:n opiskelijakunta on jakanut viestiä Kohtaamistalkoista sekä opiskelijoille että henkilökunnalle (Ksml 14.5.). Olisikin hienoa, jos opettajat kaikista opinahjoista peruskouluista yliopistoon kokisivat tärkeäksi pitää yllä monipuolisia yhteyksiä työelämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.