Rakennatko kotisi itse vai tarvitsetko apua?

Sijoittamista voi verrata talon rakentamiseen. Huolellisen suunnittelun jälkeen pohditaan, kuka tekee ja mitä. Paljonko on rahaa ja mihin se riittää? Joku tekee paljon itse, toinen taas antaa asiantuntijoiden hoitaa hommat. Resurssit ja oma osaaminen pitää arvioida, jotta voi hyvillä mielin odottaa oman kodin valmistumisen tuomaa hurmosta. Kuinka paljon aikaa rakentamiseen voit uhrata? Pannaanko perhesopu koetukselle? Säästääkö hartiapankki sittenkään rahaa, jos matkan varrella tulee paljon sutta ja sekundaa. Lopulta pitää kuitenkin käyttää ammattilaisia korjaamaan omien kätten työtä.

Kokematonkin säästäjä voi ryhtyä varojensa kasvattajaksi yksinkertaisin keinoin, esimerkiksi valmiiksi hajautetun yhdistelmärahaston kautta. Se huolehtii sijoitusten hajauttamisesta ja hallinnoinnista. Säästäjän ei tarvitse muuta kuin seurata tiliotteestaan varallisuutensa kasvua. Yhdistelmärahasto on sijoitusmaailman valmispaketti.

Oppimishaluinen säästäjä voi rakentaa oman sijoitussalkkunsa pienistä palasista. Säästöjen itsenäinen hoitaminen voi olla todella antoisaa puuhaa, sillä siinä oppii koko ajan uusia asioita. Tämä vie tosin aikaa ja kysyy vahvaa luottamusta omiin kykyihin. Tappioistakaan ei voi syyttää muita kuin itseään.

Vaatii hyvin erilaista perehtyneisyyttä ja paneutumista säästää kuukausittain rahastoon kuin esimerkiksi rakentaa oma hajautettu korko-osakesalkku itse poimittuja instrumentteja käyttäen. Jos sijoittaja käyttää johdannaisia ja viputuotteita, ollaan kovaa asiantuntemusta vaativan haasteen äärellä. Aloittelijalle suosittelen pankkien rahastovalikoimaa. Kokemuksen ja kiinnostuksen kasvaessa voi säästäjä ottaa niiden kylkeen omia valintojaan.

Suomi elää metsästä, vaikka metsäteollisuuden merkitys on aikojen saatossa Suomessa vähentynyt. UPM tekee ennätystulosta, vaikka erityisesti aikakauslehtipaperin kysyntä jatkaa laskuaan. Työpaikkojakin vihreä kulta tarjoaa, sillä Metsä Fibren biotuotetehtaan työmaa Äänekoskella imee rakentajia ja tehtaan käynnistyttyä puuta laajalta alueelta.

Metsäyhtiöt tuntuvat välillä piiloutuvan sijoittajien katseilta. Siitä kertoo sekä UPM:n että Stora Enson osakkeiden väkevä nousu tulosjulkistusten jälkeen.

Uutinen telejätti AT&T:n aikomuksesta ostaa mediamammutti Time Warner kuulosti jotenkin tutulta. Kauppa vispaa Yhdysvaltojen mediamarkkinat uuteen kuohkeuteen ja vaikuttaa liki jokaisen amerikkalaisen elämään. Kauppahinta on velat huomioiden reilut sata miljardia dollaria ja se on maailman suurin yrityskauppa tänä vuonna. Kaupan myötä AT&T saa esimerkiksi CNN:n ja Harry Potterin huispaukset tarjontaansa.

Time Warner on ennenkin ollut ennätysvauhdissa. Vuonna 2001 Time Warner siirtyi Yhdysvaltain suurimmassa yritysjärjestelyssä internetpalvelutarjoaja AOL-yhtiön omistukseen. Tämä leikki ei päättynyt hyvin ja johti ennätysmäisiin alaskirjauksiin. Kauppa tehtiin teknokuplan hinnoilla ja kuplan puhkeaminen jätti suuren joukon pettyneitä sijoittajia nuolemaan haavojaan.

Kirjoittaja toimii OP:ssaasiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.