Rakentajageeni löytyi Saarijärven Kalmarista

Miten Suomessa menestyy rakennusalalla? Yksi varma tapa on syntyä Saarijärven Kalmarin kylässä.

Kalmarista ovat kotoisin kesällä pörssiin listautuneen SRV Yhtiöiden pääomistaja Ilpo Kokkila ja Skanska Oy:n toimitusjohtaja Juha Hetemäki. Kalmari näyttää saavan nyt kolmannen rakennusalan vaikuttajan, vaikkakin tässä vaiheessa reilusti pienemmässä sarjassa.

Perjantain lehdessä kerrottiin yrittäjä Jouni Tikasta, jonka omistama kiinteistöyhtiö Woodpecker Oy rakentaa Saarijärvelle omalla riskillään ison myymälän Kokkolan Halpa-Halli Oy:lle. Tämä puolestaan suunnittelee myymälää myös Jyväskylään.

Tikan mahdollisuudet menestyä rakennusbisneksessä ovat hänen omien taitojensa lisäksi hyvät siksikin, että Tikka asuu Kalmarissa, jossa kilometrin säteellä ovat myös Kokkilan ja Hetemäen kotitalot. Siellä on selvästi oma rakentajageeninsä.

Pahaa tekee sanoa, mutta Saarijärvi on ollut viime vuodet alamäessä ainakin väkiluvulla mitattuna. Moni voi ajatella, ettei Saarijärvi ole kovin kiinnostava kauppapaikka, mutta Tikka osoittaa, että vastavirtaan kulkeminen voi poikia isoja hankkeita.

JOKAISEN KAUPUNGINJOHTAJAN aikakaudelta jää Jyväskylään muistomerkkejä. Pekka Kettusen ajan muistomerkki on tietysti Innova-torni, vaikka kyse ei ollutkaan kaupungin hankkeesta. Markku Anderssonin ajan muistomerkiksi nousee Eteläportin valtava kauppa- ja teollisuuskeskittymä.

Jotakin kaupunginjohtajien erilaisuudesta kertonee sekin, että Kettusen ajan muistomerkki on mahtava pystysuuntaan, mutta Anderssonin ajan näyte levittäytyy lähivuosina matalana jättihankkeena.

SUPER-MAURIN 60-vuotisjuhlien kunniaksi tuli vierailtua Mauri Pekkarisen nettisivuilla. Sieltä löytyy myös kansanedustaja Mikko Alatalon musiikkivinkki.

Alatalo ei ole kovin vaatimaton mies, sillähän suosittelee palstalla itseään.

- Toivoisin, että kuuntelisit Mikko Alatalon ja Harri Rinteen Suojelusenkelin, Alatalo suosittelee.

Alatalo perustelee vinkkiään mm. sillä, että Suojelusenkeli-kappale muistuttaa siitä, miten tärkeää on, että myös lasten vanhemmat, koulu ja poliitikot huomioivat lapsen tarpeet ja maailman.

JYVÄSKYLÄ ON suurten kaupunkien kovin asumisen rokottaja korkeiden kiinteistöverojen ja kunnallisten maksujen takia. Se on sitä maakuntahenkeä.

- Täällä on kaikki mi kallista on! lauletaan Keski-Suomen kotiseutulaulussa.

MIKSI KUTSUTAAN insinööriä, joka on ulkona?

- Jotta hän tulisi sisälle.

MIKSI KUTSUTAAN sairaalan osastoa, jossa ei ole hoitajia?

- Tehystetyn hoidon osastoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.