Ralli ja media on outo yhdistelmä

Rallin ja median suhde on omalaatuinen. Enkä nyt tarkoita pelkästään sitä, että suuri osa lajin uutisoinnista on muun autourheilun tyyliin epäuutisoimista. Lopettaako Grönholm? Siirtyykö Latvala Fordin tehdastalliin? Ketkä ovat Suzukin WRC-kuskit?

Huhuja, huhuja, huhuja. Spekulointia, spekulointia, spekulointia. Niätä arvailuja tai varikkohuhuja sitten käytetään lehtien myymiseen tai ohjelma-ajan täyttämiseen. Itseäni ainakin asiat kiinnostavat yleensä vasta silloin, kun ne oikeasti tapahtuvat.

Eihän arvailu vaikeaa ole, mutta se syö median itsensä uskottavuutta. Voinhan minäkin sanoa, että Grönholm jatkaa vuoden, Latvala siirtyy Fordille sen jälkeen, ja Suzukilla ajavat loppuvuodesta Francois Duval sekä Toni Gardemeister. Mutta onko siinä järkeä, kun en kerran tiedä.

Loppuun asti jauhettujen spekulaatioiden ongelmana on sitä paitsi se, että niiden myötä ne oikeat uutiset eivät tunnu enää kovin kummoisilta. Pikemminkin tulee tunne, ”että enkös minä kuullut tämän jo jostain”.

Vaan minkäs teet, tällä tavalla laji saa media-aikaa myös itse kisatapahtumien ulkopuolella. Ja median huomiota huippukalliiksi käynyt WRC tosissaan tarvitsee.

VAAN OMALAATUINEN on myös rallin ja sen seuraamiseen käytettävän median suhde. Mikään muu laji ei enää 2000-luvulla saa kymmeniätuhansia ihmisiä napottamaan radion ääressä tai radio korvalapuissa lähes koko viikonloppua.

Mutta ralli on radiolaji. Pitkien erikoiskoesirkusten toimiva televisioiminen on vaikeaa, mutta radioiminen sujuvaa. Ylimakean hehkuttamisen uhallakin uskallan kehua YLE:n ralliradiota aika vuolaasti.

Lähetyksissä tapahtuu jatkuvasti ja monipuolisesti. On erikoiskokeiden väliaikoja, nopeita pikahaastatteluja, pidempiä analyyseja, erikoiskoe-esittelyjä ja vaikka mitä. Ulosajoistakin saa aina ajankohtaista tietoa, kun pätkältä maaliin saapuneet kuskit kertovat, mitä ovat matkalla nähneet.

Lisäksi vauhdikkaista haastatteluista saattaa löytyä melkoista huumoria. Eilen sitä osastoa tarjosi studion veistely siitä, miten argentiinalaiskuski Federico Villagran nimi lausutaan.

Toinen herkku oli, kun Luis Perez Compancilta kysyttiin, käyvätkö argentiinalaiskuskit kovaa taistelua keskenään.

Twelve (kaksitoista), mies vastasi.

Siis?!?!?

ITSE PÄTKILLÄ kisaa seuraaville YLE:n ralliradio on puolestaan kokonaiskisan tapahtumissa mukana pysymisen suhteen lähes elinehto. Ja sen kyllä huomaa, sillä radiot raikaavat pätkillä kuin pätkillä.

Tätä taustaa vasten ei ole ihme, että viime vuonna Yleisradio kohtasi melkoisen negatiivisen palautteen kansanliikkeen, kun kesken ralliradiolähetyksen eetteriin tuli puolen tunnin verran perhokalastusta Inarinjoelta.

Ja kas kummaa, tänä vuonna Ajantasa-ohjelmat eivät olekaan enää menneet päällekkäin rallin kanssa.

AI NIIN. Kun nyt koko kolumni on käsitellyt mediaa, niin lähetetään lopuksi terveiset sille maikkarin toimittajalle, joka hehkutti puolityhjän Kävelykadun tunnelmaa torstain TV-lähetyksessä jotenkin huikean ihmeelliseksi.

Otetaan laput pois silmiltä, kun poistutaan Helsingistä. Kyllä täällä Jyväskylässäkin sen verran ihmisiä asuu, etteivät neljä kässehtijää tarkoita ”selvästi vilkkaampaa rallihumua.”

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.