Ralliopas ei feissaria pysäyttänyt

Feissarit, nuo aikamme vitsaus. Palstanpitäjä on vuosien varrella oppinut hyväksymään, että he elävät keskuudessamme niin kuin puhelinmyyjät. Hän ymmärtää myös sen, että joillekuille "feissattava" aate voi olla henki ja elämä.

Mutta jonkinlaista pelisilmää toivoisi tämänkin ammattikunnan edustajilta. Ihan heidän itsensä vuoksi.

Palstanpitäjä tallusti männä viikolla pitkin kävelykatua näkyvästi muassaan Vauhdin Maailman Jyväskylän MM-rallin virallinen katsojaopas, joka on kätevä työväline katsojan ohella myös rallia seuraavalle toimittajalle. No, hänen siinä kävellessään palstanpitäjää lähestyi Greenpeacen feissari.

- Sori, nyt ei kerkiä, palstanpitäjä virkkoi Vihreän Rauhan edustajalle ja kipaisi niin nopeasti kuin suinkin seuraavan kulman taakse.

Ajatus Greenpeacen feissarista VM:n ralliopasta lukevan kimpussa oli sillä kertaa liikaa ja aiheutti heti kulman takana lähes hysteerisen hihittelyreaktion.

- Moi, kiinnostaako luonnonsuojeluasiat?

-Näytänkö siltä, että kiinnosta...

Ralliin ja luonnonsuojeluun liittyy toinenkin hassu juttu. Reilun viikon kuluttua lauantaiaamuna ajettavan Hassin erikoiskokeen loppupää on Konivuoren metsäautotietä. Osuus on kuljettajille äärimmäisen haastava, mutta katsojilla ei sinne ole asia, kun tie kulkee luonnonsuojelualueen läpi!

Öö? Siis että luonnonsuojelualueen läpi voi ajattaa toista sataa ralliautoa, mutta ihmisiä sinne ei parane laskea?

Jalkapallon maailmasta tipahti eilen uutisotsikko, joka sai palstanpitäjän näkemään punaista.

Eremenko Ylelle: Sopimus voi tapahtua milloin vain (sic), otsikoi Iltalehti verkkosivuillaan.

Mitä h-vettiä?! Sopimus voi tapahtua? Aleksei Eremenko juniorin suomenkieli ei liene ihan sitä puhtainta suomea, ja hän on noin saattanut sanoakin, mutta kyllä kai toimittajalla pitäisi olla jonkinlainen ymmärrys siitä, mitä otsikkoonsa päästää?

Juice Leskinen-vainaa tokaisi aikoinaan, että suomen kieli on niin arvokas asia, ettei sitä sovi kohdella ihan miten tahansa. Eikä ihan kenen tahansa.

Iltalehti muuten päästi sammakkonsa ilmoille samana päivänä, kun Yle kertoi toimittajalegenda Erkki Toivasen kuolemasta. Wanhan koulukunnan oikeakielisyyden vaalija siirtyi autuaammille juttukeikoille 73-vuotiaana. Herrasmiesjournalisti kuuluu suvereenisti siihen porukkaan, jonka elämäntyö ansaitsee Hullun urheilun kuvitteellisen hiljaisen hetken.

...

Noin.

Jalkapallosta puheen olleen. Etelä-Amerikan mestaruusturnausta on potkittu Argentiinassa yllätyksellisin tuloksen. Suurmaat Brasilia ja Argentiina putosivat jo puolivälierissä. Sunnuntain finaalissa kohtaavat Uru- ja Paraguay.

Jo viime kesän MM-kisoissa itseään näkyvästi esille tuonut paraguaylainen alusvaatemalli Larisa Riquelme on luvannut juoksennella kaduilla alasti, jos hänen maansa voittaa mestaruuden.

Hullun urheilun syvällisesti naiskauneuteen perehtynyt Mika Seppänen -työryhmä tervehtii neiti Riquelmen hanketta ilolla. Työryhmä kuitenkin arvioi, että suomalaisessa jalkapalloilussa moiset kannustimet löisivät joukkueen vain entistä pahempaan takalukkoon.

Niinpä ryhmä suosittaakin Huuhkajien tsemppaamiseen mieluummin uhkailua. Käynnissä olevissa EM-karsinnoissahan peli on jo menetetty, mutta seuraavissa MM-karsinnoissa voisi yrittää pientä motivointia.

Jos Suomi EI selviydy MM-lopputurnaukseen, Johanna Tukiainen juoksee alasti kadulla...

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.