Rasistit oikeuteen ja tuomiolle

Applen kännykät ja tabletit myyvät hurjan hyvin. Laitteita jonotetaan ja ihmisillä on himo Steve Jobsin yrityksen tuotteisiin. Niiden ympärillä on glamouria. Ne tekevät käyttäjistään "parempia ihmisiä".

Nokia on tylsä merkki. Sen kännyköiden ympärillä ei ole hurmosta.

Apple ei valmista itse laitteitaan. Ne tehdään alihankkijoiden tehtaissa Kiinassa. Helsingin Sanomat kertoi lauantaina ansiokkaasti, kuinka huonoissa olosuhteissa työntekijät siellä ovat.

Työvuoro voi kestää kymmenen tuntia kuutena päivänä viikossa. Työvuoron aikana ei saa puhua muiden kanssa ja työtä pitää tehdä seisaaltaan. Tehdassali ovat valtava ja asuntola vieressä ankea. Palkka on muutamissa satoja euroja kuukaudessa.

Sääntöjä rikkovia rangaistaan seisottamalla heitä asennossa. Elo on kuin ennen aikaan pahimmillaan armeijassa.

Nokia tekee vielä parhaita älypuhelimiaan Suomessa ja Euroopassa. Palkat ovat asiallisia, ja työolot kiinalaistehtaaseen verrattuna erinomaiset.

Ostajien kannattaisi katsoa, missä tehtäviä tuotteita he suosivat. Riistotehtaalla tehtyjä tuotteita ostava ihminen tukee itsekin riistoa. Suomalaiset voisivat olla selvästi nykyistä kriittisempiä kiinalaistuotteisiin. Kiina ei ole demokratia vaan "kommunistinen" diktatuuri.

VANTAALLA on havaittu, että yhdeksäsluokkalaisten oppimistulokset ovat kuuden viime vuoden aikana heikentyneet. Kysymys kuuluukin, onko Pisa-menestyksemme pian historiaa.

Toivottavasti ei. Koululaitos on syytä pitää hyvässä kunnossa. Myös sanomalehtien lukeminen on tärkeää, sillä lehti on "toinen koulu" asiauutisineen. Sanomalehtien lukeminen lisääntyy nyt huimaa vauhtia Aasiassa. Sieltä tulee nyt myös koko ajan parantuvia Pisa-tuloksia.

KALEVI OLIN (sd.) jättää Keski-Suomen. Karkkilassa työläisyhteisöön syntynyt Olin on pitkäaikainen keskisuomalainen vaikuttaja. Liikuntatieteen professori Olin oli poliittisen uransa aikana päätöspaikoilla TUL:ssä eli työväen urheilussa, kolmen kauden kansanedustaja, Jyväskylän työväenyhdistyksen napamies ja eurovaaliehdokas.

Neljä vuotta sitten Olin putosi eduskunnasta eikä nousu takaisin enää onnistunut.

Tyttären kaksostyttäret vetivät Pirre ja Kalevi Olinin Turkuun. Näin päättyy Olinin vaikuttajaura Jyväskylässä. Se on luonnollista. Olin antoi paljon Keski-Suomelle.

RASISMI on rikollinen ilmiö. Siihen on puuttuva tiukasti. Rasismi on eri asia kuin esimerkiksi kieli- tai ulkomaalaispolitiikan asiallinen kritisointi.

Rasistisia tapahtumia putkahtelee esille yllättävän usein. Kalevi Olinin kertomus ( Keskisuomalainen 10.5.) on yksi sellainen. Olin puhui kävelykadulla ruotsia toisen miehen kanssa. Kun hän palasi kotiin, kolme miestä alkoi töniä Olinia. "Sä puhuit ruotsia."

Toivottavasti Olin teki tapauksesta rikosilmoituksen. Rasistishenkisiä tapauksia ei pidä katsoa sormien lävitse. Niistä pitää tehdä rikosilmoitus ja pyrkiä näin saattamaan syylliset vastuuseen.

Rasismi on rikos. Sitä ei pidä katsoa sormien lävitse. Rikolliset tuomiolle!

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.