Ratkaistavissa olevat yhtälöt

Nuoria pelottaa työelämä, kertoi äskettäin julkaistu Taloudellisen Tiedotustoimiston tilaama tutkimus. Näin ajattelee nuorista miehistä vajaa kolmannes ja nuorista naisista vajaa puolet.

Nuoret ovat tutkimuksen mukaan huolissaan arvomaailman kovenemisesta ja tehokkuutta korostava ilmapiiri. Nuoret ovat jo ilmiselvästi saaneet tuntumaa kireään elämänmenoon, sillä suurin osa nuorista kokee oman elämänsä kiireisenä ja stressaavana.

Oma tulevaisuus askarruttaa nuoria naisia enemmän kuin nuoria miehiä. Yli puolet kyselyyn vastanneista nuorista naisista oli huolissaan omasta jaksamisestaan tulevassa työelämässä.

LOPPUVUONNA JULKAISTUN perhebarometrin mukaan joka kolmas 25-34-vuotiaista naisista lykkää lastenhankintaa työn epävarmuuden vuoksi. Pelko työelämän ja perheen yhteensovittamisen ongelmista hidasti nuorten naisten suunnitelmia hankkia lapsia.

Nuorilla miehillä ja nuorilla naisilla on omat paineensa työelämän suhteen. Naisten paineet tuntuvat vain tulevan kaikki yhtenä ryppäänä. Yhtäaikaa pitäisi olla tutkinto valmiina ja kokemusta työelämästä (kuten miehilläkin) ja lapset tulisi olla tehtynä ja mieluiten heidän olisi oltava jo kouluikäisiä ja oma ikä pitäisi olla alta kolmenkympin.

Ei ihme, että tällaisen yhtälön tavoittelu pistää stressaamaan.

TUOREEN VÄITÖKSEN mukaan työn ja perheen yhteensovittamisessa ongelmallisinta ei ole työaikojen pituus, vaan ennakoimattomuus ja hankaluus vaikuttaa omiin työaikoihinsa. Tutkimuksen tekijä Mia Tammelin peräänkuuluttaa ongelman ratkaisuksi joustoa työelämään.

Joustoja työelämässä onneksi jo onkin, mutta ei kai sittenkään vielä tarpeeksi. Tai ehkä ongelma onkin siinä, että nuoret vanhemmat - niin naiset kuin miehetkin - eivät uskalla käyttää tarjolla olevia joustoja täysipainoisesti. Ja se taas johtuu arvomaailman kovenemisesta, joka läpäisee myös - tai etenkin - työelämän.

JOUSTOJA TYÖELÄMÄÄN on huudeltu muutenkin viime viikkoina, kun keskustelussa on ollut kuuma kysymys eläkeiästä.

Eläkeikäisten työssä jaksamisen edellytys on, että työelämä joustaisi paremmin ikääntyvän työntekijän suuntaan. Työt eivät siis loppuisi kuin seinään jonakin tiettynä eläkkeellelähtöpäivänä, joka siis nykyisellään on liian varhain.

Tulevaisuudessa varmasti legendana ja ihmetellen puhutaan siitä, että aikoinaan oli yksi ainoa selkeä päivä, jonka jälkeen eläkeikäinen häipyi kokonaan työkuvioista. Jatkossa eläkkeelle toivottavasti voidaan jäädä liukuen.

JOS SIIS on niin, että nuoret aikuiset eivät uskalla käyttää riittävästi työelämän joustoja, vaikka niitä kipeästi tarvitsisivatkin, ja jos taas ikääntyneet työntekijät puolestaan eivät halua sinnitellä työelämässä loppuun saakka, koska eivät jaksa, niin luulisi olevan selvää, että työelämää on muutettava. Tämä yhtälö ei pitäisi olla mahdoton: työelämästä olisi saatava ihmisen kokoinen.

Silloin nuortenkaan ei tarvitsisi jo etukäteen pelätä työelämään astumista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.