Renkaanvaihto yllätti autoilijan

Viime päivinä lehdissä on jaettu vinkkejä siitä, miten auton renkaat pitää vaihtaa. Tyypillinen tapa lähestyä asiaa on ollut: Viisi yleisintä virhettä renkaanvaihdossa, Oletko aina vaihtanut renkaasi väärin? ja Vaihda renkaasi selkäystävällisesti.

Niin kauan kuin minulla on ollut auto, olen vaihtanut renkaani itse. Ja niin kauan kuin olen vaihtanut renkaani itse, ovat selkä ja pakarat muistuttaneet omatoimisuudesta seuraavat päivät.

 

Tuoreet vinkit neuvovat ennen renkaanvaihtoa lämmittelemään kyykyillä, vartalokierroilla sekä käsien pyörittämisellä. Renkaat kannattaa kuljettaa auton äärelle esimerkiksi kottikärryillä. Rengasta voi myös vierittää (!).

Selän kiertoa tulee välttää. Muttereita ja pultteja kiristäessä on hyvä työskennellä polvillaan tai kyykyssä, ettei selkä jää kumaraksi. Renkaan nostossa hengityksen pidättäminen tehostaa lihasten tukea selälle.

Neuvot ovat hyviä ja yksinkertaisia, joten miksi en taaskaan noudattanut niitä?

 

Meillä talvi ei yllätä autoilijaa, vaan renkaanvaihto. Jotta tavi ei pääse säikyttelemään, piti nastat vaihtaa viime viikolla, että ne ehtivät alle ennen pitempää ajomatkaa ja pakkasia.

Pitkän työpäivän jälkeen pikaisesti pimenevässä iltapäivässä aikaa voi säästää alkuverryttelyn ohittamisella.

Rivitalon varastoon mahtuvat hädin tuskin renkaat, joten kottikärryistä ei ole tietoakaan.

Siksi kannan renkaat parkkipaikalle ja ajan säästämiseksi kaksi kerrallaan.

Halvan hallitunkin asetteleminen oikeaan kohtaan auton alle vaatii konttaamista kotteron ympäri ja otsalla roikkuva lamppu edellyttää niskalta venymistä, jotta pimeällä pihalla näkisi jotain.

Konttaamisesta verisillä polvilla ei tee mieli enää vääntää muttereita auki, joten kokeilen kyykkyä. Kankealle kaverille kyykkyergonomia pitää siihen saakka, että vastaan tulee ensimmäinen jämähtänyt mutteri. Se aukea apinan raivolla asennosta piittaamatta.

Vanha rengas sivuun ja samalla riuhtaisulla uusi rengas eteen. Renkaan nostossa piti muistaa pidättää hengitystä. Jos neuvoa noudattaa, on vaarana, että noutaja tulee ennen kuin pultit osuvat oikeisiin reikiin.

Kesärenkaat pääsevät kannettuna varastoon kulkematta pesupaikan kautta, sillä pesupaikkaa ei ole, ja pesuhuoneeseen renkaat eivät ole tervetulleita.

 

Keväällä koko touhu on muuten aivan toisenlainen kokemus.

Vihreys puskea hangen läpi, luonto herää henkiin ja valoisat sekä sulat ajokelit odottavat autoilijaa. Renkaita on mukava vaihtaa, kun päivä on pitempi ja aurinko lämmittää pitkän talven jälkeen pihalla puuhastelevan selkää.

Ja harvoin kesä yllättää autoilijan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.