Rikkaan maan nälkäjoulu

Venezuelalla on maailman suurimmat öljy- ja kaasuvarat, mutta yli miljoona noin 30 miljoonasta kansalaisesta kärsii pysyvästä aliravitsemuksesta ja yli neljä miljoonaa on muuttanut tai paennut ulkomaille.

Maanpaossa asuva ihmisoikeusjuristi Tamara Sujú kirjoittaa blogissaan, että Güaiparon sairaalassa Bolívarin osavaltiossa kymmeniä vastasyntyneitä on kuollut aliravitsemukseen. Vauvoja kuolee saatuaan ravinnoksi ainoastaan vedellä laimennettua maitoa. Hänen mukaan yhdeksän kymmenestä kansalaisesta kärsii nälkää.

Vankien tukijärjestön johtaja Humberto Prado kertoo, että vankiloissa kuollaan nälkään. Omaisten mahdollisuuksia tuoda ruokaa vangituille omaisilleen on jyrkästi rajoitettu. Valtio osoittaa vankien ravintoon 567 bolivaria (0,006 eurosenttiä) päivässä, kun taas poliisin putkassa riutuville tuhansille ei ole budjetoitu mitään. Valtion määräämä maksimihinta kilolle pastaa on nyt 14 800 bolivaria (0,14 eurosenttiä), eli vankia kohden päivässä voisi ostaa kolme grammaa pastaa.

Ei perheilläkään ole varaa ostaa ravitsevaa ruokaa kotiin ja siksi sitä etsitään tunkioilta tai syödään juuria, jotka usein ovat osoittautuneet myrkyllisiksi. Ystävä Venezuelasta kertoo, että entinen työtoveri yksityisestä yrityksessä kuoli nälkään, ja leski kuoli kolme kuukautta myöhemmin verenpainelääkkeiden puutteeseen.

Tehdessään työmatkan toiseen kaupunkiin ystäväni täytyi kuljettaa laukussaan viisi kiloa arvottomia seteleitä maksaakseen paluumatkalla taksin lentokentältä kotiin. Hän kertoo, että hallituksen määrättyä uudet perushinnat elintarvikkeille ”kaupoista hävisi liha ja kananpojat tykkänään… nyt leikkeet ovat häviämässä…sian kylkiluita on vielä tarjolla, joten taitaa mennä hernerokan syömiseksi tämä joulu”. Viinipullokin maksaa kolmen kuukauden minimipalkan, joten saa jäädä väliin.

Vaan miten elävät Venezuelan valtaapitävät? Heiltä ei mitään puutu, heillähän on omat erityiskaupat. ”Tänään yhdellä eurolla saa ostettua 130 000 litraa bensaa. Se on neljä suurta tankkiautollista. Ne kun ajat Kolumbiaan ja myyt bensat puolella euroa litra, niin siitä jää 65 000 euroa kulujen peittämiseksi ja pieniksi kipurahoiksi ja särpimeksi leivänkantturalle, jos sellaisen sattuu jonon päästä löytämään.

Bensan salakuljetus on paljon parempi bisnes kuin kokaiinihomma ja kaiken kukkuraksi, bensan salakauppa ei ole edes rikollista touhua.” Nyt joulun alla eliitti voi ostaa dollarin viralliseen kurssiin 10 bolivaria (0,85 euroa) ja myy dollarin vapaakurssilla hintaan 100 000 bolivaria (8 475 euroa). Mutta maa on konkurssissa ja hyperinflaatio päällä.

Venezuelan hallitus kiistää, että maassa olisi humanitaarinen kriisi. Venezuela ei ole päästänyt kansainvälisiä ihmisoikeusraportöörejä maahan, paitsi yhden: marraskuun lopulla YK:n demokraattisen ja tasa-arvoisen kehityksen raportööri Afred de Zayas, joka julkaisi yksityisellä blogillaan kuvia lihaa ja muita elintarvikkeita kukkuroillaan olevista ruokakaupoista.

Ne olivat tietenkin niitä hallituspiirien kauppoja, koska olisi laitonta valokuvata tavallisissa ruokakaupoissa. Zayas on Kuubassa syntynyt, nykyään Yhdysvaltain kansalainen, ollut YK:n palveluksessa. Zayasin kuvat tietenkin pääsivät virallisen lehdistön etusivuille otsikoin ”YK:n mukaan Venezuelassa ei minkäänlaista elintarvikepulaa”.

Venezuela kieltäytyy itsepäisesti ottamasta vastaan minkäänlaista humanitaarista apua, koska sellaisen vastaanottaminen olisi merkki siitä, että asiat ovat huonosti. Chavistien hallitus ja sotilasjohto näkevät mieluummin kansalaisten kuolevan kuin menettäisivät runsaat taloudelliset etunsa, jotka perustuvat huumeiden, bensiinin, kullan, timanttien ja muiden mineraalien salakuljetukseen, valuuttakeinotteluun, korruptioon ja rahanpesuun.

Laillinen parlamentti on mitätöity ja oppositio lyöty hajalle.

Kirjoittaja on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Juttua korjattu 17.12.2017: Venezuelan valuutan todellisen markkinakurssin mukaan hinnat ovat yhden vangin ravintoon päivässä budjetoitu 567 bolivaria (0,006 eurosenttiä) ja pastan kilohta 14.800 b (0,14 eurosenttiä) bolivaria. Venezuelan minimipalkka on nykyään alle 2 euroa kuukaudessa. Tuohon alhaiseen hintaan ei pastan kaupoista löydy.