Rikkaimmisto sijoittaa pajatsoon

Presidentinvaalien rahoitus kertoo ehdokkaan arvoista. Kannattajat panostavat kandidaattiin, jonka he olettavat vahvimmin edistävän etujaan.

Kokoomuksen Sauli Niinistön kampanja on kallein. Puolueen läheisistä säätiöistä virtaa ainetta ehtymättä. Lisäksi lukuisat ökyrikkaat kansalaiset ovat lahjoittaneet 5 000 - 10 000 euroa Niinistön voittoon runnaamiseksi. Köyhiä ja syrjäytyneitä tämä loukkaa. Äänestämisen into voi laantua. Muutaman vaalikauden jälkeen lähestytään 50 prosentin aktiivisuutta.

Keskustan Paavo Väyrynen myy kirjoja ja mukeja, vetoaa maakuntien tavallisiin miehiin ja naisiin, joilla elo ei ole suonut euroissa kylpemistä, vaan arjen aherruksesta, hiestä ja ponnistuksesta on vaellus koostunut.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Eva Biaudetia kustannetaan säätiöistä. Rahaa irtoaa rykimällä.

Sosiaalidemokraattien Paavo Lipposen takana on vasemmiston luotsaama ammattiyhdistysliike. Se on aiempaa hillitympi, sillä jäsenistössä on runsaasti keskustalaisia ja kokoomuslaisia.

Timo Soinilla on muhkean puoluetuen ja kevyen organisaation ansiosta rahaa ylettömästi, mutta sitä tuskin hukataan tähän mittelöön.

Paavo Arhinmäki, Sari Essayah ja Pekka Haavisto ottelevat vaatimattomilla budjeteilla.

SILMIINPISTÄVINTÄ on tasavallan varakkaimmiston ryntääminen Niinistön ja kokoomuksen avuksi. Tapahtumassa lepattaa hieman aate, mutta tätä enemmän taustalla kytee odotus, että mahdollinen presidentti Niinistö ja hänen puolueensa varmistavat runsaasti euroja kampanjaan sijoittavien henkilökohtaiset edut. Verotuksella vaikutetaan tuloihin, myös tuloerojen säilymiseen ja hinkuun niiden kasvattamiseen. Tämän tien lujin takaaja on oikeisto.

Jokaisessa presidenttikoitoksessa taiteilijat ja sellaisiksi itsensä kokevat syöksyvät laumoina puuskuttaen voittajaksi aavistamansa ehdokkaan junaan. Niinistö on nyt tämä mies. Ilmiö henkää perskärpäsmäisyydessään kutkuttavan koomisena. Aate, jos sitä ylipäätään on joskus löytynyt sielusta, tallaantuu itsekkyyden napaan.

Tutkiva journalisti silmäillee tulevina itsenäisyyspäivinä, kuinka moni presidentin tukitaiteilija ja setelipersoona kutsutaan juhlapäivän vastaanotolle. Porukka lienee sankka.

MEDIA on puolensa valinnut. MTV3, AlmaMedia, Sanoma-yhtymä, paljolti Yleisradio ovat Niinistön takana. Rummut pärisevät. Jos Niinistö ei loikkaa voittajaksi ensimmäisellä kierroksella, hänen vastaehdokkaakseen juonitaan Haavistoa. Journalistien enemmistö on tämän päivän Suomessa kokoomuslaisia ja vihreitä. Yksiniitinen jälki ahdistaa.

Suomalaisten enemmistö halunnee Mäntyniemeen presidenttiparin, isännän ja emännän. Eduksi lienee kuuluminen johonkin kristilliseen yhteisöön, mieluiten kansankirkkoon, ja varusmiespalvelun täyttäminen aseellisena. Tasavallan presidentti on paitsi muuta myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Mäntyniemen valtiaan odotetaan täyttävän repalaistuvana aikana ihmisten ydinarvot, vaikka tätä ei aina todeksi uskoisi.

Kirjoittaja oli Keskisuomalaisen päätoimittaja vuosina 1975-2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.