Rikollisuuden lisääntyminen pelottaa egyptiläisiä

Ennen tammikuun 2011 vallankumousta Kairo oli yksi maailman turvallisimmista suurkaupungeista ainakin rikollisuuden suhteen. Kairossa saattoi liikkua luottavaisin mielin lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa etenkin keskeisissä kaupunginosissa. Jopa taskuvarkaudet olivat harvinaisia. Jos unohti käsilaukkunsa tai lompakkonsa kahvilaan oli todennäköistä saada omaisuutensa takaisin koskemattomana.

Vallankumouksen jälkeen kairolaisten kokema turvallisuuden tunne on vähentynyt. Taskuvarkaudet ovat lisääntyneet ja esimerkiksi naisten käsilaukkuja varastetaan muualta maailman suurkaupungeista tuttuun tyyliin vaikkapa moottoripyörällä ohi ajaen.

Rikollisuuden näkökulmasta lähes paratiisimaiseen eloon tottuneet egyptiläiset ovat muuttuneesta turvallisuustilanteesta enemmän kauhuissaan kuin Kairossa ja Egyptissä asuvat ulkomaalaiset. Todennäköisesti taskuvarkauksia sattuu esimerkiksi Rooman kaupunkialueen busseissa huomattavasti enemmän kuin Kairon julkisen liikenteen kulkuneuvoissa yhteensä.

Isis-terroristijärjestön julmuudet ovat järkyttäneet syvästi egyptiläisiä. Egyptissä paikalliset terrorijärjestöt taistelevat turvallisuusviranomaisia vastaan. Siviiliuhreja terrori-iskuissa ja terrorismin vastaisessa taistelussa on ollut Egyptissä toistaiseksi hyvin vähän.

Isis-terroristien Libyassa tappamien 20 egyptiläiskristityn kohtalo yhdisti Egyptin kristittyjä ja muslimeja. Vastaavia terroritekoja ei viime vuosina ole Egyptissä tehty.

Raa’at murhat ja tapot ovat 90 miljoonan asukkaan Egyptissä melko harvinaisia. Useimmat julkisuuteen tulleet murhat liittyvät joko mustasukkaisuusdraamoihin tai sukujen kunniakäsityksiin.

Alkusyksystä kairolaisia järkytti Kairon hienostoalueeksi kutsutulla Zamalekin saarella tapahtunut raaka murha, jossa tuntematon nuori mies tunkeutui 78-vuotiaan naisen ja tämän pojan asuntoon ja surmasi molemmat veitsellä.

Murha tapahtui muslimien suurimman uskonnollisen juhlan, Eid al Ahdan aikana, jolloin Kairossa teurastetaan miljoonia eläimiä viiltämällä eläinten kurkku auki halal-teurastuskäytännön mukaisesti.

Murhaaja saatiin kiinni, ja hän on tunnustanut tekonsa. Hän oli viillellyt kumpaakin uhriaan kurkkuun ja käynyt murhapaikalla suihkussa pesemässä itsensä ja vaatteensa uhrien verestä. Teon motiivi on epäselvä. Murhaaja anasti asunnosta matkapuhelimen ja noin sadan euron arvosta käteistä. Murhaajaa odottaa kuolemantuomio.

Murha on raakuudessaan harvinainen. Uutinen on herättänyt keskustelua niin kairolaisten mielenterveydestä kuin taloudellisesta epätoivosta.

Mielentilatutkimusten tekeminen rikollisille on Egyptissä hyvin harvinaista.

Tutkimus voisi olla uhrin mielestä huono ajatus, sillä mielenterveyspotilaiden hoito on Egyptissä vanhanaikaista ja mielisairaalat ovat vankilaakin pahempia ja pelätympiä paikkoja. Kuolemanrangaistus on uhrille todennäköisesti mieluisampi vaihtoehto kuin elinkautinen sijoitus mielisairaalaan.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.