Rikospsykologi Fitz on puutteiden sankari

Viime sunnuntaina alkoi Ykkösellä jälleen uusintana brittiläisen rikosdraaman moderni klassikko Fitz ratkaisee (Cracker, 1993-96) eikä tällä sivulla mainittu siitä sanallakaan. Sen virheen yritämme nyt korjata. Fitz ratkaisee on lievästi asia ilmaisten lehtijutun arvoinen tv-sarja.

Jimmy McGovern ja Paul Abbott kuuluvat saarivaltakunnan käsikirjoittajien parhaimmistoon. Heiltä oli lupa odottaakin jotain selvästi keskivertoa parempaa. Mutta Fitz ratkaisee syntyi muutenkin onnellisten tähtien alla. Joskus vain kaikki osuu kohdalleen.

Brittiläiset poliisi- ja dekkarisarjat olivat tv-katsojille tuttu juttu jo paljon ennen Fitziäkin ( Robbie Coltrane). Fitzin juuret johtavat aina Arthur Donan Doylen ja Agatha Christien tuotantoon saakka. Rikospsykologi Fitz on rakennettu vanhalle pohjalle mutta uusista aineksista.

Fitz on nero työssään. Hän todella ymmärtää rikollisten ajattelutapaa ja vaistoaa totuuden. Mutta mitä vaillinaisiin sankareihin tulee, Fitz on suorastaan poikkeuksellisen vaillinainen. Huomattavan liikalihava mies tupakoi jatkuvasti. Hän on alkoholin suurkuluttaja, jolla on uhkapeliongelma. Hän pettää naisiaan aina tilaisuuden tullen. Fitz on hankala ylimielinen, kyyninen ja jyräävä luonne.

Edellä mainitusta huolimatta Fitz ei suinkaan ole epämiellyttävä tv-sarjan sankari. Hän on vain inhimillinen. Ja pirun karismaattinen. Jos Robbie Coltrane on syntynyt jotakin tiettyä roolia varten, niin juuri Fitziksi.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat Manchesteriin. Britannian Mansessa on katolisuus aina elänyt vahvana ihmisten arjessa. Suomessa on harvemmin kirjoitettu siitä, miten Fitzin kohdalle osuvat rikokset liittyvät usein juuri katolilaisuuteen. Tämä ei näy vielä yhden jakson jälkeen, mutta jo kolmas ja neljäs Fitz-tarina ovat teemoiltaan hyvin katolisia. Ne ovat myös koko sarjan huippukohtia.

Sarja oli edellä aikaansa. Nykyään on selvää, että kunnianhimoisimmat ja rohkeimmat tarinat kerrotaan juuri tv-sarjoissa. Elokuva pelaa varman päälle. Fitz ratkaisee on hyvä esimerkki siitä, mihin televisio parhaimmillaan pystyy. Kyse on viihteestä, mutta ei pelkästään siitä. Fitz ratkaisee on Kokemus. Sarja ruokkii niin sielua kuin aivojakin. Fitz ratkaisee on kuin saisi selkäänsä mutta miellyttävällä tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.