Rinne suututti paperi- ja sellumiehet

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne suututti Paperiliiton duunarit ja uusien tehdashankkeiden vetäjät, kun hän totesi tiistaina Helsingin Sanomille, että Suomen hakkuita pitäisi vähentää, koska asiantuntijoiden arvion mukaan hakkaamme liian paljon suhteessa hiilinieluun. Uutissuomalaisen haastattelussa perjantaina Rinne pyöritteli sanojaan.

Rinteen mukaan viime vuosien hakkuutasoon ei ole mitään tarvetta puuttua. Hän jatkoi, että ”80 miljoonan kuution tavoite näyttää ilmastopaneelin raportin perusteella liian kovalta, jos ei kyetä muita hiilinielun lähteitä vahvistamaan”.

Puuvarat jatkavat kasvuaan. Luonnonvarakeskuksen mukaan kestävä vuotuinen hakkuumahdollisuus vuoteen 2024 saakka on 84 miljoonaa kuutiota. Rinne ei suostunut sanomaan suoraan, että hän haluaa rajoittaa hakkuita. Hän vetosi korvaavien hiilinielujen löytämiseen. Viljelymaiden hiilivarastoja tulee kasvattaa, mutta se on pitkän tien päässä.

Olisiko Rinteen epäröinnin taustalla hänen saamansa palaute? Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala totesi Rinteelle Maaseudun Tulevaisuudessa, että ”ei varmaan olla ihan samalla kartalla tässä asiassa”.

Rinteen lausunto tuli samaan aikaan, kun sellutehtaat pyörivät täysillä kierroksilla ja kartongin, paperin sekä sahatavaran tuotanto on kasvussa. Lisäksi Suomessa on vireillä lukuisia tehdashankkeita, joiden toteutuminen edellyttää hakkuiden tehostamista. Rinteen hakkuukannanotto yllätti Kuopioon suunnitellun Finnpulpin ja kemijärveläisen Boreal Biorefin vetäjät. Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen totesi Maaseudun Tulevaisuudessa, että ”Rinne on sitten muuttanut mieltään”.

Rinteen lausuntojen taustalla on kamppailu äänestäjien sieluista. Pääministerin paikalle pääseminen edellyttää sitä, että perinteisten demariäänestäjien lisäksi on haalittava ääniä muualta. Vihreät ovat pahassa kriisissä, joten Rinne yrittää kalastella ääniä siltä suunnalta.

Tämä aiheuttaa perinteisen ongelman ja muistuttaa harakkaa tervatulla katolla. Aina on joko nokka tai pyrstö tarttumassa kiinni.

Punavihreäksi muuttunut vasemmistoliitto on onnistunut luomaan nahkansa. Puolueen kannattajakunta on uusiutunut nopeasti ja voimakkaasti.

Demarit ovat tunnettuja iäkkäistä kannattajistaan. Nuorennusleikkaus edellyttää kurkottamista vihreiden arvojen suuntaan. Rinne ei voi enää sanoa, että on hölmöä miettiä, mikä maapallon tila on 100 vuoden kuluttua, niin kuin hän lausui muutama vuosi sitten. Jos Rinne puhuu liian vihreitä, perussuomalaisiin karanneiden ex-demareiden kotiinpaluu saattaa peruuntua.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .