Rio sakkasi, mutta urheilu vei taas voiton

Rio sen jälleen todisti. Urheilijat ovat jonkinlaisia taikureita. Jollakin ihmeen tavalla he onnistuivat kääntämään kaikesta roskasta huolimatta olympialaisten tunnelmallisen tilinpäätöksen niukasti positiiviseksi.

Välillä kisoissa yskivät järjestelyt, toisinaan kohua aiheutti väärään aikaan viheltävä yleisö ja ajoittain kisojen turvallisuus eli turvattomuus nousi kaiken muun yläpuolelle. Liian moni asia meni pieleen brasilialaisten avuttomuuden, haluttomuuden, ymmärtämättömyyden ja tietämättömyyden vuoksi. Tämä valtavan iso maa ei ollut valmiina isännöimään urheilun kenties merkittävintä tapahtumaa, kesäolympialaisia.

Mutta. Urheilijat olivat tehneet työnsä. Mihin tahansa urheilutapahtumaan menikin, olympiakisojen hienous puhdisti itsensä brasilialaisesta liasta ja otti niukan pistevoiton kaikista ongelmista. Riossa syntyi upeita sankaritarinoita, pyyhittiin runsaasti pettymyksen kyyneleitä ja käytiin läpi kaikki muutkin urheilun tunneskaalat laidasta laitaan.

Siinä mielessä nämäkin kisat voidaan tulkita onnistuneiksi.

Pahiten brasilialaisten puutteista ja ymmärtämättömyydestä kärsi olympialaisten lippulaiva, yleisurheilu. Kun Lontoossa 2012 oli yleisurheiluissa aikalaiskertomusten ja television perusteella erinomainen tunnelma, oli Rion olympiastadionilla meininki hapanta kuin viikon verran vanhaksi unohtunut maito.

Estadio Olimpico Joao Havelangen ulkopuolella on neljä patsasta. Ne esittävät Garrinchaa, Nilton Santosia, Mario Zagalloa ja Jairzinhoa. Jalkapallotähdet voittivat pelaajina yhteensä seitsemän maailmanmestaruutta ja kaikki he olivat fantastisia pelaajia, Rio de Janeiron ja erityisesti Botafogon suuria legendoja.

Yleisurheilukisojen tunnelman perusteella jäi fiilis, että brasilialainen kansa pitää niitä, siis nimenomaan niitä patsaita, parempina urheilijoina kuin yhtäkään yleisurheilijaa Usain Boltia lukuun ottamatta.

Olympialaisten kannalta yleisurheilujen alamäki on huolestuttavaa, etenkin, kun kirkkaimmat tähdet Bolt ja Mo Farah ovat ilmoittaneet, etteivät he ole mukana enää Tokiossa 2020. Yleisurheilu on ollut olympiakisojen ykköslaji alusta asti. Jos se hiipuu, löytyykö uutta veturia tilalle.

Nyt Rio hiljenee. Siis olympialaisten osalta, sillä muuten tämä jättimäinen ja käsittämätön kaupunki ei hiljene koskaan.

Jälkipyykkiä pestäessä on helppoa todeta, että ei Rio de Janeiroon olisi koskaan pitänyt olympiameteliä tuodakaan. Urheilijat pelastivat kisojen tunnelman, mutta taloudellisesti järkyttävän köyhälle Brasilialle kisoista jää vain painava lasku.

Kansainvälinen olympiakomitea teki pahan virheen myöntäessään kisat kaupunkiin, joka ei ollut valmiina niitä järjestämään totutulla laadukkuudella. Toisaalta, halukkaita isäntiä massiivisille kisoille on jatkossa entistäkin vähemmän. Tulevaisuuden kisakaupunkien äänestyksissä KOK:n voi olla vaikea olla tekemättä virhettä.

Olympiakisojen ensikertalaiselle Rio oli mahtava kokemus. Yhtä aikaa taival on ollut myös pitkä ja raskas. Siksi on huojentavaa, että olympiatuli sammuu ja edessä on enää paluu rauhalliseen Suomeen.

Eli rakkaat lapset, nyt se iskä lopulta tulee kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.