Risikko edellä ja sitten Stubb?

Kokoomuksen puheenjohtajakisan asetelma on selvä. Se on kolmen ministerin kauppa. He ovat suurin piirtein yhtä kokeneita mutta profiililtaan erilaisia.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, 53, on ehdokkaista tasaisin. Hän valittiin kansanedustajaksi 2003 samoissa vaaleissa kuin Jan Vapaavuori, 49.

Alexander Stubb, 46, on ollut kansanedustaja vasta kolme vuotta, mutta europarlamentaarikkona hän oli (2004–2008) neljä vuotta

Risikko nousi peruspalveluministeriksi Vanhasen toiseen hallitukseen 2007 ja jatkoi samassa tehtävässä Kiviniemen hallituksessa. Kataisen hallituksessa Risikko on kuulunut sosiaali- ja terveyspuolen eli soten kokoomuslaisiin asiantuntijoihin. Tämä rooli voi olla nyt Risikolle rasite.

Risikko on eteläpohjalaisen suoranuottinen ihminen, mutta hyvä puhuja. Häntä ei voi leimata linjaltaan mihinkään erityisen suuntaan. Risikko ei kuulu Kataisen lähipiiriin.

Koulutukseltaan Risikko on terveystieteiden tohtori ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtori.

Myös Stubb on tohtori. Hän on Eurooppa-asioihin suuntautunut filosofian tohtori. Stubb nousi ulkoasianministeriksi Vanhasen toiseen hallitukseen 2008 ja jatkoi tehtävässä Kiviniemen hallituksessa. Stubb tippui Kataisen hallituksessa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi.

Stubb on politiikan hymynaama ja Hannu Hanhi. Hänen kansansuosionsa on suurta. Stubb tuntuu aina olevan aallon harjalla. Hänen isänsä Göran Stubb on entinen HIFK-kiekkojohtaja.

Vapaavuori on ”vain” oikeustieteen kandidaatti mutta hänen puolisonsa on pieneläinlääketieteen professori. Vapaavuori valittiin hallitukseen ministeriksi samaan aikaan keväällä 2007 kun Risikkokin. Vapaavuori on ollut Helsingin kaupungin johtavia poliitikkoja toistakymmentä vuotta.

Vapaavuori on tehnyt viime vuosina irtiottoja Kataisen linjasta. Ne on tulkittu varhain aloitetuksi puheenjohtajapyrinnöiksi.

Ketä karsastetaan vähiten? Se ratkaisee puheenjohtajavalinnan. Vapaavuorella on kolme rasitetta: oikeistolaisuus, helsinkikeskeisyys ja rötöshistoria. Oikeistoleima on Vapaavuoren itse hankkima ja sitä hän yrittää nyt lieventää. Helsingin etujen ajajana Vapaavuori pelottaa maakunnissa.

Vapaavuoren rikoshistoria on vaikein asia. Hän on tuomionsa kärsinyt ja siinä mielessä puhdas. Silti pahoinpitely (1983), myymälävarkaus (1984) ja rattijuoppous (2001) mietityttävät. 17-vuotiaana toisen samanikäisen pojan kanssa tehty 15-vuotiaan pojan (nyrkein ja potkuin) pahoinpitely bussipysäkillä on huono leima Suomen pääministerille. Oikeus tuomitsi taistelulajeja harrastaneen Vapaavuoren aikanaan kuukauden ja 15 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Stubbissa epäilyksiä herättää kiinnostuksen puute kotimaan asioihin. Jaksaako hän paneutua niihin sillä syvyydellä kuin pääministeriltä odotetaan?

Risikon vahvuus lienee tavallisuus. Hän saattaa kerätä myös naiseudella paljon kannatusta puoluekokouksessa. Tällä hetkellä Risikko tai Stubb lienevät vahvimmilla kokoomusjohtoon. Vapaavuori voi nousta, jos hän tekee uskottavasti tiliä menneisyyden virheisiinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.