Rocktähden kuuluukin olla ärsyttävä

Olet täysi ääliö. Et pelkästään yksityishenkilönä vaan myös musiikissasi. Teet pelkkää kolmen soinnun ränkytystä.”

Näin sanoi kapellimestariksi itseään nimittänyt lappeenrantalainen vanhempi herrasmies kadulla vastaan tulleelle Jouni Hynyselle äskettäin. Kaupungissa asuva Kotiteollisuuden laulaja-kitaristi kertoo kohtaamisesta uusimmassa Soundi-lehdessä.

Hellin sydämessäni edelleen vanhanaikaista ja romanttistakin käsitystä siitä, että yksi rockmusiikin ja -muusikoiden tärkeimmistä tehtävistä on ärsyttää. Rockin pitäisi olla jotain muuta kuin ihan kivaa keskivertotallustamista. Harmaata kaurapuuroa on elämä täynnä muutenkin.

Olemme toki edenneet jo kauas niistä ajoista, kun Elvis Presleyn lanteidenkeikutus koettiin liian vaaralliseksi televisiossa näytettäväksi. Mieshän houkutteli ilmiselvästi teinityttöjä parittelemaan.

Ihmiskunta – ja jopa suomalainen yhteiskunta – on parkkiintunut noista 1950-luvun viattomuuden ajoista niin, että enemmistön kulmakarvojen kohoamiseen tarvitaan nykyisin jotain ihan muuta kuin lanneliikkeitä.

Sinänsä voi sanoa, että Hynynen sai sitä, mitä tilasikin. Onhan hän heiluttanut ansiokkaasti rock’n’rollin ulkomusiikillisten perinteiden puolesta lippua, olivatpa kyseessä sitten räyhäkät kolumnit, lavaspiikit, haastattelukommentit tai viimeisimmässä tapauksessa, televisiogaalassa viinipäissään lohkaistu vitsi.

Lappeenrantalaista kapellimestaria oli ilmeisestikin ärsyttänyt, kun rokkarinretale oli kehdannut mennä ehdottelemaan maaliskuun alussa Emma Gaalan televisiolähetyksessä asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurulle, että ”hoidetaan tämä nopeasti, niin päästään yhteiseen hotellihuoneeseen panemaan”.

Kiuru ja Hynynen jakoivat kyseisessä musiikkiteollisuuden sisäisessä selkääntaputtelutilaisuudessa jonkin palkinnon.

Kiuru kommentoi myöhemmin olevansa työnsä puolesta sen verran kouliintunut, ettei hän enää hätkähdä yhtään mistään. Hynynen puolestaan valottaa Soundissa, että kulisseissa ministeriä tilanne oli vain naurattanut.

Toisten ihmisten inhimillinen kohteleminen on mitä tavoiteltavin taito ja ominaisuus.

Päänaukominen julkisuudessa, ärsyttävä käytös siis, on kuitenkin jokaisen oikean rocktähden ikiaikainen kunniatehtävä. Se, miten tästä hermostuneet reagoivat, mittaa sen, miten hyvin he osaavat käyttäytyä.

Sopiikin kysyä, kumpi oli suurempi törppö? Televisiossa leukaillut muusikko vai tätä kotikaupungissaan sättimään tullut vastaantulija?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.