Roomassa käydään roskasotaa

Heinäkuu ei ollut helppoa aikaa roomalaisille. Ennätyshelteinen kuukausi kävi kuumana myös uutisten saralla, kun päivä toisensa jälkeen italialaiset saivat lukea pääkaupunkinsa rappiotilasta.

Julkinen liikenne takkuili ja matkustajat joutuivat paikoitellen odottamaan tuntikausia tai matkustamaan ilman ilmastointia. Junia pysähtyi raiteille ja metrojuna matkusti ovet auki. Furio Camillon metroasemalla hissin jumiutuminen johti pikkulapsen kuolemaan, kun tämä epäonnistuneen pelastusoperaation seurauksena putosi hissikuiluun.

Julkisesta liikenteestä vastaavan Atacin linja-autonkuljettaja selitti nettiin lataamassaan videossa, miksei bussi saavu koskaan aikataulussa: syy ei ole kuljettajien vaan yrityksen, sillä puolet Rooman busseista on epäkunnossa. Kuski hyllytettiin tehtävästään.

Uutisissa kerrottiin myös, miten rotat ovat vallanneet Trevin suihkulähteen. Ja sitten International New York Times läväytti etusivulleen kuvan Rooman kaduilla lojuvista roskakasoista.

Jutussa kerrottiin Rooman alennustilasta, tulipalosta kärsineen Fiumicinon lentokentän kaaoksesta ja kaupungin mafiaskandaalista. Pormestari Ignazio Marinon väitettiin olevan rehellinen, mutta kykenemätön selvittämään pääkaupungin ongelmat.

Jutun jälkeen la Repubblica ja Corriere della sera ovat keränneet lukijoiden kuvia ja tarinoita Rooman nykytilasta. Rooman rappioon tarttui myös ranskalainen Le Monde.

Nyt osa roomalaisista on saanut tarpeekseen. Näyttelijä Alessandro Gassmann aloitti Twitterissä haasteen, jossa hän kehotti roomalaisia tarttumaan roskalapioon ja siivoamaan oman katunsa, sekä lataamaan kuvan urotyöstä nettiin. Twitter täyttyi kuvista, joissa roomalaiset ahersivat harjojen, rikkalapioiden ja roskapussien kanssa.

– Kaikkien panos on tärkeä, kansalaisten ja instituutioiden. Yhdessä meidän täytyy rakastaa Roomaa ja kunnioittaa sitä, lähtien pienistä, suurista päivittäisistä teoista, pormestari Marino kiitteli Facebookissa.

Gassmann ei ole ainoa, joka haluaa panna Rooman kuntoon talkoovoimin. RetakeRoma-liikkeen vapaaehtoiset ovat jo vuosien ajan pesseet graffiteja, poistaneet luvattomia julisteita ja raaputtaneet irti pylväisiin liimattuja tarroja.

Siivoushaaste on kerännyt myös kritiikkiä. Miksi kansalaisten pitäisi ryhtyä siivouspuuhiin, kun he samaan aikaan maksavat itsensä kipeäksi jäteveroa? Toisaalta monet ovat halunneet osoittaa, että kaupunkilaiset ovat päättäjiään parempia.

Rooma on kaunis kaupunki, ehkä yksi maailman kauneimmista. Se ja sen johto tarvitsisivat kuitenkin suursiivouksen.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.